Finansminister undrer sig over regionale besparelser på busruter

De økonomiske rammer er på plads til at sikre en effektiv busdrift, mener finansminister Kristian Jensen.

Ritzau
Ifølge Anders Kühnau, der er regionsrådsformand i Region Midtjylland, har regionen midler nok til at opfylde de krav, der er til antallet af regionale busruter, men ikke de kommunale, som regionen har varetaget indtil videre. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Politik 1. juni 2018 08:39 - Opdateret 1. juni 2018 13:20

- Jeg undrer mig over, at man bruger det besparelseskrav på én procent, som regeringen har sat, til at begrunde så store nedskæringer.

Sådan siger finansminister Kristian Jensen (V).

Udmeldingen kommer, efter flere busruter i tyndt befolkede områder i blandt andet Region Midtjylland og Region Sjælland har udsigt til at blive nedlagt, fordi regionerne ikke har råd til at beholde dem, skriver Jyllands-Posten fredag.

Hos Danske Regioner er meldingen, at udgifterne til busdriften stiger, mens statens bloktilskud falder. Derfor er det nødvendigt at gøre noget.

Men besparelser kan ikke begrunde lukningen af busruterne, mener finansministeren.

- Det må være et tegn på, at der også er andre ting, der forandrer sig - enten i borgernes brug af busruterne eller også i regionernes effektivitet til at organisere busruterne, siger Kristian Jensen.

Regeringen har flere gange fremlagt planer, der skal rykke job og i den forbindelse også danskerne ud i landet og væk fra storbyerne.

Af den grund håber Kristian Jensen ikke, at der kommer færre busruter i landdistrikterne.

- Derfor undrer jeg mig også over, at der er lagt op til så store besparelser, som jo ikke kan begrundes i den økonomiske ramme. Det håber jeg da, at jeg kan få en forklaring på fra Danske Regioner, siger Kristian Jensen.

Ifølge Anders Kühnau (S), der er regionsrådsformand i Region Midtjylland, har regionen midler nok til at opfylde de krav, der er til antallet af regionale busruter, men ikke de kommunale, som regionen har varetaget indtil videre.

- Derfor har vi sagt til kommunerne, at vi gerne vil have en drøftelse med dem om, hvorvidt de kan overtage noget af busdriften.

- For det er blevet dyrere at drive busdriften, og vi har ikke flere penge, end dem vi får - vi må ikke gå ud over budgettet. Derfor er vi tvunget til at spare ruterne væk, medmindre kommunen kan tage over, siger Anders Kühnau.

I hans øjne kan busruterne kun reddes, hvis kommunerne overtager driften af dem.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...