Finansorganisationer slår alarm over finansskat

11 eurolandes planer om at beskatte finansielle transaktioner bliver et dyrt drama, advarer ni organisationer.

Finansorganisationer slår alarm over finansskat

Ni organisationer, der repræsenterer virksomheder i finansverdenen, er gået sammen i en detaljeret og passioneret appel for at få lavet om på den skat på finansielle transaktioner - den såkaldte FTT - som 11 EU-lande i øjeblikket arbejder på at indføre.

De ni skriver i et brev sendt til EU-landenes økonomi- og finansministre og distribueret til pressen onsdag aften af den britiske regering, at de godt forstår landenes oprindelige ønske om at finde en ny indtægtskilde til statskasserne.

Men de advarer samtidig om, at landene risikerer at skabe en skat, der "åbenlyst kan skabe ubalance og ligefrem skade det indre marked for finansiel service og forvride konkurrencen blandt aktører, alene på baggrund af deres adresse eller forbindelse til en bestemt gruppe af medlemslande".

- Branchen er af den klare opfattelse, at EU’s lovgivere alvorligt undervurderer de dramatiske konsekvenser, EU-Kommissionens foreslåede FTT vil have på de europæiske finansmarkeder og deraf på vækst og beskæftigelse i Europa og den samlede europæiske økonomi.

- At indføre en FTT (…) begrænset til 11 medlemslande netop på et tidspunkt med en økonomisk usikkerhed uden fortilfælde vil lægge et ekstremt højt pres på landenes finansielle serviceoperatører og vil markant øge deres regeringers afhængighed af finansmarkeder uden for FTT-zonen og uden for Europa.

Organisationerne, der blandt andre tæller European Banking Federation, Federation of European Security Exchanges og European Savings Bank Group, opremser i deres brev en række ventede skadevirkninger.

De mener blandt andet, at det bliver sværere for regeringer at udstede statsobligationer, som de har brug for til at finansiere deres budgetter.

Desuden mener de, at skatten vil gøre det sværere og dyrere at handle med en lang række finansprodukter, som er med til at holde gang i markederne.

Brevskriverne opfordrer indtrængende EU’s økonomi- og finansministre til at genoverveje forslaget.

Kun 11 af de 27 EU-lande er med i arbejdet med at designe den nye kontroversielle skat. Hverken Danmark eller Storbritannien er med, men samtlige EU-lande har sagt godt for, at de 11 prøver at indføre skatten i deres begrænsede gruppe.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.