Finansrådet hilser Cibor-udspil velkommen

Nyt udspil om Cibor-renten bliver positivt modtaget af bankerne, fordi tilliden til renten bliver styrket.

Finansrådet hilser Cibor-udspil velkommen

Bankernes organisation Finansrådet tager positivt imod erhvervsminister Ole Sohns (SF) udspil til bedre kontrol med referencerenten Cibor.

- Vi hilser de tre initiativer velkommen. For os er det helt afgørende, at disse elementer er sat i værk for at genskabe tilliden til Cibor-renten og referencerenter i det hele taget, siger Jørgen A. Horwitz, direktør i Finansrådet.

De tre initiativer er oprettelse af en ny parallel rente, et offentligt tilsyn med rentefastsættelsen samt nærmere gennemgang af bankernes interne materiale i forbindelse med disse renter.

Jørgen A. Horwitz mener, at udspillet flugter fint med Finansrådets egen redegørelse i sagen. Her lagde bankerne op til, at der blandt andet skulle føres logbog om renten, ligesom et offentligt tilsyn lå i kortene.

Finanstilsynet kommer til at kigge bankerne mere efter fremover, og der skal føres mere "dagbog" i bankerne over, hvordan de fastsætter den daglige rente.

Jørgen A. Horwitz ser det dog ikke som noget problem, idet bankerne i forvejen er under tilsyn på mange områder.

Finansrådet finder ikke grundlag for at mistænke bankerne for at have snydt med den danske rente.

Både Nationalbanken og ministeriet mener, at rentefastsættelsen i perioder har set mærkelig ud - men det har ikke været muligt at finde bevis på, at der skulle være manipuleret med renten.

Ifølge Jørgen A. Horwitz er problemet et spænd mellem kroner og euro, hvor renten i perioder har ligget over og i andre perioder under euro-niveauet.

Det mener man fra bankernes side, at der er en god forklaring på, blandt andet med henvisning til forskellig pengepolitik i Danmark og euroområdet.

Cibor-renten får nu selskab af en ny Cita-rente, som Finansrådet hilser velkommen. Cibor-renten baserer sig på usikrede lån, mens Cita-renten baserer sig på sikrede lån.

Markedet for usikrede lån mellem bankerne er stort set faldet bort, og derfor er det blevet svært at få en markedsbaseret Cibor-rente.

- Vi får nu to referencerenter, og det kan være udmærket. Der kan også blive sammenlignelighed mellem de to renter, mener Finansrådets direktør.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.