Find de lækreste secondhand julegaver

Genbrug er ikke kun til at spare penge - unikke fund kan også gøre, at gaverne under juletræet får historie og sjæl.

Eames Foto: free/

Eames Foto: free/

Måske henleder udtrykket secondhand tankerne på garagesalg og rodekasser, men genbrug kan sikre specielle og eksklusive julegaver til hele familien.

Eksempelvis er klassiske designermøbler i høj kurs blandt mange. Det oplever Sofie Folden Lund, der er presseansvarlig hos Den Blå Avis.

- Lige nu er Wegner en højdespringer på listen over vores mest brugte søgeord, og det er gerne designklassikere fra 50'erne og i teak, som er hotte, forklarer Sofie Folden Lund.

Hun peger på stole som et godt bud på en eksklusiv vintage-julegave. På hjemmesiden kan man både finde Arne Jacobsens 7'er-stole, Wegners Y-stol eller Eames DSR-skalstol til mellem 1000 og 2500 kroner stykket.

Der er også mange søgninger på stel fra Royal Copenhagen, som ikke længere fremstilles.

Genbrugsgaver med sjæl hjælper de også gerne med i landets antikvariater. I Bøger og Kuriosa i København understreger antikvar Nanna Nørregård-Nielsen, at det ikke kun er sjældne førsteudgaver, der kan bruges som julegaver.

- En førsteudgave, som skal være på originalsproget, er svær at finde og meget kostbar, men man kan også lede efter flotte bogbind, særlige samlinger som Tranen eller komponerende bind, fortæller hun.

Hun oplever, at nogle kunder leder efter bøger, som har rørt dem, da de læste dem første gang og som nu ikke kan købe en ny udgave af bogen, da den ikke trykkes i flere oplag. Andre kunder er på jagt efter bøger med temaer, som passer til modtageren.

- Den slags gaver bliver utroligt personlige, fortæller Nanna Nørregård-Nielsen.

Er kunden i vildrede, stiller antikvaren sig gerne til rådighed med hjælp og inspiration, forklarer Nanna Nørregård-Nielsen.

Bøgerne i de danske antikvariater er alle indekseret på nettet, så man nemt kan lokalisere en bestemt bog, og mange bruger Facebook til at finde et antikvariatet, der ligger inde med bøger om bestemte emner.

- Men vi er jo nogle fagnørder, og derfor ligger der også enormt meget viden i vores hoveder, som du ikke finder på nettet. Hvis du bruger din antikvar, kan de måske hjælpe med at opdage noget, du slet ikke vidste fandtes, fortæller hun.

Sofie Folden Lund fra Den Blå Avis fortæller, at søgningen på Pokémon-kort er steget med over 150 procent hen over sommeren, hvor dillen Pokémon Go rullede over landet.

Også søgningerne på modeltog er steget i 2016.

- Det er lidt sjovt, for der kommer sådan nogle modbølger til de meget elektroniske tendenser. De seneste år har vi set, at flere har søgt på båndoptagere, så man går tilbage og leger med gammelt legetøj, siger Sofie Folden Lund.

Fakta: Disse gaver kan du finde brugt:

- Førsteudgaver af bøger, som ikke længere trykkes.

- En førsteudgave er bogens første oplag på originalsproget, men også andre eksemplarer, som for eksempel flotte bind eller første oplag på dansk, kan være værd at samle på. Priserne kan variere meget.

- En Wegner Y-stol i lakeret bøg kan findes til 2500 kroner.

- En Eames DSR-skalstol kan findes til 1200 kroner.

- En Wegner CH24 Y-stol kan findes til 2500 kroner.

Kilder: Nanna Nørregård-Nielsen, dba.dk

/ritzau/FOKUS

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.