Fingre i fisken ved festival for fødevarer

Marked, gadekøkken og konkurrencer trak masser af nysgerrige til Nordkraft i Aalborg.

6
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Så, så lille fisk... læg nu stille.

Der blev både smagt, handlet, kokkereret og udvekslet opskrifter, da der i går var fødevaremarked i kedelhallen i Nordkraft. Men i modsætning til normalt bød markedet denne gang også på en række oplevelser, for markedet indgik naturligvis som et led i den fødevarefestival, som fandt sted samme sted. - Opbakningen har været helt fantastisk. Der var 120 med til vores konference om "future food" i fredags, og flere af dem fik en invitation til at komme tilbage og få hjælp til at lave en forretningsplan, fortalte Bente Albech-Madsen fra Smagen Nordjylland og Spis Nord, som er en interesseorganisation for små og mellemstore virksomheder i den nordjyske fødevarebranche. Hun mener blandt andet, det drejer sig om at få fortalt den gode historie om og vist, hvordan de enkelte fødevarer produceres. For der er masser af lækre og specielle råvarer i Nordjylland, og det er oplagt at udnytte turist- og markedsføringsmæsssigt. - Men der er selvfølgelig også nogle udfordringer, indrømmede hun. - For 60-plus'erne vil gerne have luksusvarer, mens folk, som er født efter 1975, ofte laver færdigretter. Så det skal vi nok blive bedre til at takle, tilføjede hun. Mortens Gadekøkken I hallen foran Skråen underviste Morten Nielsen - der også er kendt som Morten Kok - i, hvordan man laver en ret med økologiske ørreder fra Thy og bygkorn, som han forvandlede til sin egen nordjyske variant af risotto. Og det var der rigtig mange, som tog godt imod. - Pigerne er tit med i køkkenet derhjemme. Så da vi blev spurgt, om vi ville være med, tænkte jeg, at det kunne være hyggeligt - både for at prøve noget nyt og være sammen med tøserne, fortalte Karina Nørgaard, som havde taget døtrene Nicoline på fire år og Sofie på to år med til undervisningen i "Mortens Gadekøkken". Og blandt udstillerne i kedelhallen var der også begejstring for arrangementet. - Vi bliver rigtigt godt profileret i lokalområdet ved at være med på et marked som det her, forklarer Kjeld Thomsen fra Æblegården Baksminde ved Asaa. Hans økologiske most gik som varmt brød, men samarbejdet med andre små producenter interesserer ham også. - Man bliver altid stærkere af at stå sammen. Vi samarbejder i forvejen med andre økologiske landmænd i vores nærområde. Men det er jo også oplagt at markedsføre Nordjylland som et sted, hvor man laver gode fødevarer, mente han. - Hidtil har vi nok orienteret os mere mod syd og områderne omkring Randers og Aarhus. Men nordjyderne er også begyndt at interessere sig for økologi, så vi har fået rigtigt meget ud af at være med her, fortalte Niels Foged fra Falslevgård Mølle ved Mariager. Han blev næsten hæs af at forklare om fordelene ved mølleriets mele af emmer, enkorn, kamut, spelt og andre spændende kornsorter. Så for ham at se, kan landsdelens mindre jord-til-bord-producenter vinde meget ved at deltage i fælles fremstød, arrangementer og markeder. - Vi deltog også i konferencen i fredags, og det gav os virkelig noget at tænke over, fortalte Henrik Sørensen fra "Bondegårdshyben fra Holtetgård". Han driver stadig landbrug ved siden af. Men spørgsmålet er, om han ikke skal satse det hele og koncentrere sig om at fremstille de marmelader, chutneyer og syltetøjs-produkter, gården er kendt for. - For os er det ikke krise. Det er opgangstid. Så vi øger salget år for år og har allerede faste aftaler med butikker som Slagter Munch og Magasin i København, forklarede han.