Udland

Finnerne er fortsat Nato-skeptiske

I Finland er der mindre modstand mod Nato, men finnerne lytter fortsat på, hvad Rusland mener om alliancen.

Finnerne er fortsat Nato-skeptiske

En af de stadigt tilbagevendende diskussioner i Finland er et medlemskab af Nato for det nordøstligt beliggende nordiske land, der deler godt 1300 kilometer grænse med Rusland.

Senest er finnerne blevet en smule mindre skeptiske, skriver avisen Helsingin Sanomat.

Ifølge en undersøgelse, som TNS Gallup har foretaget for avisen, er andelen, som forholder sig negativt til Nato, blevet mindre. Mens der i december sidste år var 68 procent finner, der modsatte sig et natomedlemskab, så er tallet i dag 62 procent.

Også i meningsmålinger, der er udført for tabloidavisen Ilta-Sanomat og tv-stationen MTV3 tidligere i juni viser det sig, at finnerne forholder sig mere positivt til Nato end tidligere.

I Helsingin Sanomats undersøgelse er antallet af tvivlere til gengæld steget fra 16 procent i december til 21 procent. 17 procent er for et finsk medlemskab af Nato.

Meningsmålingen blev indledt en uge efter, at den russiske militære øverstkommanderende, Nikolaj Makarov, havde advaret mod et eventuelt finsk medlemskab af Nato.

Forsker Hanna Ojanen fra Utrikespolitiska Institutet i Helsinki siger til avisen, at Makarovs kommentarer og det finske forsvars sparepakke kan mærkes på resultatet.

Finland holder sig til tesen om, at landet er uafhængigt med et stærkt og troværdigt forsvar. Indtil jerntæppets fald i begyndelsen af 1990'erne har al offentlig diskussion om forsvarsspørgsmål været tabu i Finland. Det har ændret sig i dag.

I meningsmålingen deltog 1000 finner. Fejlmarginalen er højst tre procentenheder til begge sider.

/ritzau/FNB