Fire farer ved mangel på søvnhormon

Melatonin er et hormon, der har betydning for vores søvnbehov, men også for flere helbredsproblemer

Foto: Colourbox

Foto: Colourbox

HELE LANDET: Når mørket falder på, reagerer et område i hjernen kaldet pinealkirtlen ved at producere melatonin, som har til formål at gøre os søvnige.

Men flere undersøgelser har vist, at mange mennesker har et for lavt melatonin-niveau fordi de går sent i seng eller lader computere være tændt. Selv det mindste lys kan forstyrre melatonin-produktionen. Bedst er det at trække gardinerne for, så gadebelysningen ikke trænger ind.

Adskillige undersøgelser har vist at melatonin har betydning for helbredet på mange måder - muligvis fordi vores døgnrytme forstyrres, hvis kroppen producerer for lidt.

Mest oplagt er det årsag til søvnproblemer, der er kendt for at øge vores stress-niveau og kan medføre spiseforstyrrelser.

Heldigvis kan melatonin produceres kunstigt, ligesom en række madvarer også indeholder melatonin.

Her er tre andre vigtige grunde til at sove i mørke eller at få tilskud med melatonin:

Knogleskørhed

Vores knogler nedbrydes og opbygges dagligt. De celler, som nedbryder vores knogler (kaldet osteoklaster) er mere aktive om natten, mens de celler, der er ansvarlige for knogledannelse (osteoblaster) er mere aktive i dagtimerne.

- Jo ældre vi bliver, des mindre sover vi, hvilket betyder, at osteoklaster er mere aktive, siger Faleh Tamimi, der er professor på det canadiske McGill’s School of Dentistry, Montreal, og chefforsker på en undersøgelse fra slutningen af 2014 om melatonins indflydelse på knogleskørhed.

Deres undersøgelse viste at melatonin-tilskud gjorde rotters knogler stærkere.

Brystkræft

Sover du med et svagt lys fra computeren eller et tændt TV om natten risikerer du, at behandling for brystkræft ikke virker.

Det er det overraskende resultat af en undersøgelse fra Tulane University School of Medicine i New Orleans, Louisiana, USA, der har undersøgt effekten af tamoxifen, som er et almindeligt middel mod brystkræft.

10 madråd mod brystkræft

Det viser sig i undersøgelsen at medicinen nærmest bliver helt uvirksom, hvis kroppen ikke producerer tilstrækkeligt melatonin.

Museforsøg på Henry Ford Hospital i Detroit har også vist, at melatonin-tilskud reducerer udviklingen af tumorer i brystkræft. For at tumorer kan udvikle sig, skal der dannes nye blodkar og det er det, melatonin ser ud til at begrænse.

Fedme

En international undersøgelse fra 2013 viser, at melatonin stimulerer fremkomsten af beige fedt. Mens hvidt fedtvæv ophober kalorier, der fører til vægtøgning, forbrænder beige fedt ophobede kalorier og slanker.

Syv hurtige råd til at slippe af med mavefedtet

Ifølge resultaterne fra Universidad de Granada i Spanien og University of Texas i San Antonio, USA, hjalp melatonin ikke bare på produktionen af beige fedtceller hos fede rotter, men også hos tynde rotter, der blev anvendt som kontrolgruppe.

10 nemme råd til at øge forbrændingen

Undersøgelsen viste, at melatonin gjorde rotterne mere følsomme over for kulde og motion, hvilket betyder at kroppen sætter gang i en såkaldt termogen effekt, hvor kroppen forsøger at producere varme, hvilket er en fremragende slankekur.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.