Danmark

Fire måder at slippe af med din sukkertrang

Ved at benytte nogle små tricks kan du stoppe pludselige anfald af sukkertrang

Ved at benytte nogle små tricks kan du stoppe pludselige anfald af sukkertrang. Arkivfoto

Ved at benytte nogle små tricks kan du stoppe pludselige anfald af sukkertrang. Arkivfoto

DANMARK:Forskere og diætister er uenige om man kan blive sukkerafhængig, men indtil de bliver enige kan du selv gøre noget ved din pludselige sukkertrang.

Vi kender - næsten - alle den pludselige trang til noget slik, en kage eller is, og det skyldes sjældent et fysisk behov, men for det meste en psykisk reaktion på noget vi tænker over eller noget andre siger.

En ny undersøgelse viser for eksempel at taknemmelighed giver os en øget lyst til at spise sødt - formentlig fordi vi associerer positive handlinger med smagen af sødt.

Men flere undersøgelser viser at du kan stoppe disse pludselige anfald af trang til sukker med nogle simple strategier.

1. Tetri-spil

I computeralderens barn- og ungdom var tetri-spil populære i alle former. Tetri-spil er de spil, hvor en hel masse objekter falder ned fra toppen af vinduet og man så skal ramme eller skyde dem ned.

Ifølge en ny undersøgelse kan tre minutters spil reducere din trang med 20 procent.

Deltagere i et forsøg fik syv gange dagligt sms’er, hvor de blev bedt om at opgive hvor stor trang de havde til et eller andet, men den ene gruppe skulle spille tetri i tre minutter før de svarede.

Resultaterne viste at deres trang faldt fra i gennemsnit 70 procent til 56 procent.

2. Tap på panden

Et forsøg på fedmeafdelingen på Mt. Sinai St. Luke’s Hospital i New York viste i slutningen af 2014, at personer, der tappede med fingrene mod panden i 30 sekunder, reducerede deres trang markant.

Deltagerne blev også bedt om at tappe med en tå mod gulvet eller stirre ind i en væg i hhv. 30 sekunder.

Forskere satte gang i deltagernes madtrang ved at bede dem om at forestille sig at spise, lugte og smage f.eks. en cupcake. Før og efter at de tappede med fingrene mod panden blev de bedt om at vurdere intensiteten af deres trang på en skala fra 0 til 100.

Alle disse distraktionsmetoder viste sig effektive, men at tappe sig på panden i 30 sekunder var mest effektiv.

3. Tænk langsigtet

En undersøgelse fra Browns University fra 2014 viste at deltagere, der blev lokket til at føle madtrang med billeder af lækker mad, mens de var placeret i en hjernescanner, kunne reducere deres trang ved at tænke på de langsigtede konsekvenser af at give efter for den.

- Vi fandt, at blot at tænke på en anden måde påvirker, hvordan hjernen reagerer på fristende fødevarer stikord hos personer med fedme, siger Dr. Kathryn Demos, der er lektor i Psychiatry and Human Behavior.

Ni nemme måder at undgå det skjulte sukker

- Gennem MR-scanninger konstaterede vi, at man ved at tænke på de langsigtede negative konsekvenser af at spise usunde fødevarer øgede aktiviteten i en region af hjernen, der er involveret i at hæmme kontrol og selvregulering. Vores resultater viser at ved at fokusere på de langsigtede konsekvenser af indtagelse af usunde fødevarer kan man mindske madtrang og muligvis kontrollere vægten.

4. Gå en tur

En 15 minutters rask eftermiddags- eller aftentur kan reducere din trang til søde varer, viste et nyligt forsøg på Ruhr University i Bochum, Tyskland.

47 overvægtige deltagere blev i tre dage bedt om at spise mindre og især mindre sukker før de deltog i forsøget. Derefter blev deltagerne delt op i to grupper, hvor den ene skulle gå på et løbebånd i et kvarter, mens den anden bare skulle sidde stille.

Fem måder en kort gåtur afstresser dig

Efter en computertest, der burde stresse deltagerne, havde dem på løbebåndet alligevel signifikant lavere trang til slik både halvvejs gennem eksperimentet og i slutningen. Selv når de holdt slikket i deres hænder var deres trang mindre.

Derfor bliver du sukkerafhængig

Forskerne mener at resultatet skyldes at selv mindre fysisk træning forbedrer humøret og dermed reducerer behovet for stimulanser.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.