Fire nye æresdoktorer på AAU

De kommer rejsende fra Oxford, Harvard og Canada, de fire internationale forskere i verdensklasse, der fredag bliver udnævnt til æresdoktorer på Aalborg Universitet i forbindelse med årsfesten.

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Steffen Lauritzen regnes for den ledende ekspert i verden inden for grafiske statistiske modeller - han udnævnes i morgen til æresdoktor på AAU.

Især den ene kender vejen. Professor Steffen Lauritzen var i mere end 20 år blandt de bærende kræfter i opbygningen af det matematiske forskningsmiljø på AAU. Han kom til byen i 1981, og hans videnskabelige arbejde med grafiske sandsynlighedsmodeller - kombineret med stor åbenhed for tværfagligt samarbejde - gjorde datalogi og sundhedsinformatik på AAU førende inden for beslutningsstøttesystemer. I 2004 blev Steffen Lauritzen professor ved University of Oxford, men forskningskontakten til Aalborg består, blandt andet inden for retsgenetik. Steffen Lauritzens artikler spænder fra teoretiske emner over praktiske anvendelse til historiske emner. Og de er publiceret i de bedste tidsskrifter for matematik. Han regnes for den ledende ekspert i verden inden for grafiske statistiske modeller. Fra Harvard kommer Rosabeth Moss Kanter, der er professor ved Harvard Business School. Hun beskæftiger sig med forandringsledelse, og sidste år blev hun af den britiske avis The Times betegnet som en af verdens 50 mest magtfulde kvinder. Hun deltager ikke i årsfesten, men kommer til Aalborg i næste uge som hovedtaler ved en konference om forandringsledelse. - Udnævnelsen af Rosabeth Moss Kanter er et led i den styrkelse af hele det erhvervsøkonomiske område, som vi arbejder med i øjeblikket, siger Allan Næs Gjerding, der leder Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, som æresdoktoratet knyttes til. Styrkelsen omfatter både forbedrede og flere lederuddannelser - inden længe også en decideret MBA-uddannelse. Professor, dr. Barry Sessle hedder den tredje nye æresdoktor. Han er professor i smerteforskning ved Det Tandlægevidenskabelige Fakultet på University of Toronto i Canada, og gennem årene har han haft et nært samarbejde med Center for Sanse-Motorisk Interaktion, en af spydspidserne i forskningen på AAU. Hans forskergrupper og SMI udveksler både resultater og medarbejdere. Fra Canada kommer også Dr. Jiri Marsalek, der er født i Slovakiet, uddannet i Bratislava og Prag, men i dag canadisk statsborger. Som leder af en forskningsgruppe ved det nationale vandinstitut i Canada forsker han i forurening af regnvandsafstrømningen fra byerne. Således har han udviklet et nyt design for vej- og broafstrømning, der mindsker risikoen for uheld ved vand eller is på kørebanerne. Også arbejdet med at mindske forureningen af de store søområder mellem Canada og USA har han taget aktivt del i.