Fire overraskende grunde til at du overspiser

Rækkefølge, kolleger og atmosfære påvirker blandt andet din spisetrang

Foto: Colourbox

Foto: Colourbox

SUNDHED:Selv om mængden af kalorier, du spiser, ikke alene er afgørende, er overspisning en vigtig grund til fedme, men ofte er vi ikke opmærksomme på at vi spiser for meget.

Det viser bl.a. en ny undersøgelse fra Cornell University, der opdagede, at mænd spiser betydeligt mere mad i selskab med kvinder end med andre mænd.

Resultaterne er baseret på observation af 105 voksne, der spiste på en italiensk restaurant med fri buffet i løbet af to uger. Forskerne noterede antallet af pizza slices og hvor mange skåle salat hver gæst spiste. Deres køn blev også noteret og før gæsterne forlod restauranten, blev de bedt om at udfylde et kort spørgeskema om hvor oppustede, de følte sig efter at have spist, og hvor travle og veltilpasse de følte sig, mens de spiste.

Mænd viste sig at spise 93 procent mere pizza og 86 procent mere salat, når de var i selskab med en kvinde, end når de spiste med en mand. Den mængde, som kvinder spiste, afveg ikke uanset om de spiste med kvinder eller mænd.

Forskerne mener, at undersøgelsen tyder på, at mænd forsøger at imponere kvinder med deres evne til at spise meget.

Rækkefølge på buffet

En tidligere undersøgelse fra Cornell Food & Brand Lab viste, at to tredjedele af en persons bakke fyldes med den første ret, man støder på ved en buffet.

Forskerne gennemførte deres undersøgelse på en konference, hvor 124 deltagere kunne vælge mellem syv retter ved to rækker morgenbuffet med retterne placeret i modsat rækkefølge fra sundt til usundt eller fra usundt til sundt.

Undersøgelsen afslørede, at når mindre sunde fødevarer serveres først, så fyldte deltagerne 31 procent mere mad på deres bakke.

Atmosfære

En undersøgelse i 2012 fra Cornell Food and Brand Lab viste, at deltagere i et forsøg, der blev ført ind i et restaurationslokale med dæmpet belysning og jazz-musik i baggrunden spiste 18 procent mindre end deltagere, der var blevet ført ind i et oplyst fastfood-lignende lokale.

9 kedelige årsager til at du overspiser

Deltagerne havde fået samme måltid og samme mængde mad, men deltagerne i den hyggelige restaurant-del spiste mindst og vurderede også at maden smagte bedre end deltagerne i fastfood-miljøet.

10 overraskende madråd, der slanker dig

Forskerne antager at den hyggelige atmosfære får os til at tale mere og længere sammen uden at tænke på at spise op og komme videre.

Overvægtige kolleger

En undersøgelse i 2014 fra Southern Illinois University viste, at personer i en kø på en universitetskantine spiste både mere usundt og meget mere, når en person foran i køen var meget overvægtig.

10 skjulte grunde til at mavefedtet sidder fast

I et forsøg viste det sig, at når der var en overvægtig i køen spiste de øvrige deltagere 31 procent mere pasta i forhold til, når der ikke var en overvægtig. Undersøgelsen føjer sig til tidligere studier, der viser, at hvis man har overvægtige venner, så har man tendens til at spise mere.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.