Fire råd der kan redde dig fra livmoderkræft

Du kan selv reducere risikoen for at få livmoderkræft med disse råd

Arkivfoto

Arkivfoto

SUNDHED: Livmoderkræft er ligesom andre kvindelige kræftformer påvirket af dit østrogen-niveau, men adskillige undersøgelser viser, at du selv kan gøre meget for at reducere risikoen, skriver voksnekvinder.dk.

Langt de fleste af de omkring 750 årlige nye tilfælde af livmoderkræft opstår efter overgangsalderen, men omkring 20-25 kvinder rammes årligt før de er fyldt 45 år. Risikoen stiger konstant op til kvinder bliver omkring 75 år.

Kvinder, der har fået tidlig menstruation har en forhøjet risiko for sygdommen og risikoen bliver endnu større med en sen overgangsalder, fordi disse kvinder vil være udsat for et højt østrogen-niveau i en længere periode af deres liv.

Overlevelsen efter livmoderkræft er relativ god med en overlevelsesprocent efter fem å på 83 procent.

Men du kan reducere risikoen for overhovedet at blive ramt af sygdommen ved at følge en række vigtige råd.

1. Middelhavskost

En italiensk undersøgelse i 2015 viste at jo mere kvinder fulgte en kost, der mindede om kosten i Middelhavsområdet, des mindre var deres risiko for at blive ramt af endometriekræft, kræft i livmoderens slimhinde, der er den mest udbredte form for livmoderkræft.

De deltagere, der spiste flest grøntsager, frugter og nødder, bælgfrugter, korn og kartofler, fisk og enkeltumættet fedt som olivenolie samt mindst mælk og rødt kød havde en 57 procent mindre risiko for livmoderkræft.

2. Kaffe

I 2013 viste en undersøgelse fra American Institute for Cancer Research (AICR), at risikoen for livmoderkræft faldt med syv procent, hvis kvinder drak en kop kaffe dagligt. Andre undersøgelser har vist 3-4 kopper kaffe reducere risikoen med omkring 20 procent.

Hver sodavand øger din risiko for livmoderkræft

Den samme undersøgelse fra AICR viste, at risikoen faldt med op mod 60 procent, hvis kvinder dyrkede motion 30 minutter dagligt. Hovedsageligt fordi motionen reducerede kvindernes risiko for overvægt, der har vist sig at påvirke den østrogen-relaterede livmoderkræft.

7 madråd mod kræft i æggestokkene

Fedtvæv udskiller kræftfremkaldende hormoner, men er også medvirkende til inflammation, som kan forårsage kræft.

4. P-piller

P-piller har vist sig at reducere risikoen for livmoderkræft i slimhinden efter tre års brug. Til gengæld synes denne reducerede risiko at vare op til 15 år efter.

13 tegn på at du risikerer livmoderkræft

En international undersøgelse i august 2015 præsenteret i The Lancet Oncology viste at for hver fem år en kvinde tager p-piller reduceres risikoen for endometriekræft med 25 procent. Ud af 100 kvinder, der tager/har taget p-piller, rammes kun 1,3 procent af kræften, mens tallet for kvinder, der ikke tager p-piller er 2,3 procent.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.