Fire skjulte grunde til brystkræft

Overvægt, alkohol, østrogen og arvelighed, men også mange andre grunde til brystkræft

Foto: Colourbox

Foto: Colourbox

HELE LANDET: De fleste ved at overvægt, alkohol, østrogen og arvelighed kan øge risikoen for brystkræft, men der er også mange andre grunde til den frygtede sygdom.

Her er fire skjulte årsager, som også kan øge risikoen for brystkræft.

1. Tæt brystvæv

Yngre kvinder har oftest tættere brystvæv end ældre kvinder, der får mere fedt i brysterne. Tæt brystvæv har vist sig at øge risikoen for brystkræft med op til seks gange. Præcist hvorfor vides ikke, men på et mammografi-billede er det sværere at se tumorer, fordi de lige som brystvæv ses som hvidt, mens fedt ses som sort på billederne.

Det er dog noget, mammografi-eksperter og læger er opmærksomme på, så det er ikke den eneste forklaring.

Under alle omstændigheder har undersøgelser vist, at jo længere tid kvinder har tæt brystvæv, des større er risikoen for brystkræft. Hvor længe, man har det tætte brystvæv, afhænger blandt andet af østrogen-niveauet, og det vil sige, at det tætte brystvæv ikke bliver mindre, så længe du er i hormon-behandling for symptomer på overgangsalderen som eksempelvis hedeture.

Din læge kan - måske - vurdere, om du har meget tæt brystvæv i en tidlig alder og dermed forhøjet risiko for brystkræft. Din mors mammografier kan måske også vise, om du har en forøget risiko for tæt brystvæv.

2. Ustabilt blodsukker

Hvis man får diabetes i voksenalderen, kan det måske føre til, at brystkræft tumorer vokser hurtigere. Et studie præsenteret på European Breast Cancer Conference i 2014 har vist, at patienter med type 2-diabetes havde større risiko for at have fremskredne tegn på sygdommen på det tidspunkt, hvor lægerne opdager kræften. Altså at tumorerne er vokset hurtigere end ellers.

Dr. Caterine Fontanella siger, at teorien er, at de øgede niveauer af insulin i blodet måske får kræfttumorerne til at vokse ved at ”føde” dem med store mængder glukose.

10 madråd til at forebygge brystkræft

- Vi tror derfor, at en nøje kontrol med blodsukkeret er væsentlig for en succesfuld behandling af brystkræft, siger hun.

Diabetes 2 er arvelig, omend sygdommen for det meste kun bryder ud i tilfælde af andre problemer som overvægt, der i sig selv også øger risikoen for brystkræft.

3. Testosteron

Normalt er det østrogen, der er det kvindelige kønshormon, som får skylden for udviklingen af brystkræft, men en amerikansk undersøgelse fra 2013 viste, at det mandlige kønshormon, testosteron, virker som benzin på tumorer og får dem til at vokse. Derfor gælder det om at blokere dem.

De amerikanske forskere har nemlig fundet ud af, at mange brystkræfttyper har såkaldte androgene receptorer på overfladen.

6 vigtige råd mod brystkræft

Forskerne har fundet ud af, at mere end tre fjerdedele af alle brystkræfttyper indeholder androgene receptorer, og at det derfor muligvis kan gavne udviklingen af kræft, hvis man kan give patienterne en anti-androgen behandling. Den slags anvendes allerede i forbindelse med prostatakræft.

4. Modermærker

Antallet af modermærker en kvinde har på hendes hud kan forudsige, om hun har risiko for at udvikle brystkræft.

I to separate undersøgelser fandt amerikanske og franske forskere, at jo flere modermærker en kvinde havde, des større var hendes gennemsnitlige risiko for brystkræft. En undersøgelse viste, at kvinder med 15 eller flere modermærker på en enkelt arm havde en 35 procent større sandsynlighed for at udvikle brystkræft end kvinder uden modermærker.

14 tegn på kræft kvinder ikke må ignorere

Selv om forbindelsen mellem modermærker og brystkræft ikke er indlysende, peger eksperter fra University of Arkansas for Medical Sciences på, at østrogen er en plausibel forklaring.

Hormonet er kendt for at booste vækst og spredning af mange brysttumorer. Og der er også nogle beviser for, at det påvirker modermærkernes vækst, da de f.eks. har tendens til at blive større og mørkere under graviditet.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.