Danmark

Fire skjulte tegn på knogleskørhed

De fleste kvinder er klar over, at de risikerer knogleskørhed, når de kommer op i alderen, men både yngre kvinder og kvinder, der spiser tilstrækkeligt kalk, kan have svage knogler uden at vide det

Foto: Colourbox

Foto: Colourbox

DANMARK:Problemet er at knogleskørhed sjældent viser sig før man brækker et håndled eller en hofte. Og af ukendte grunde rammes danske kvinder oftere af hoftebrud end de fleste andre kvinder i Europa.

Mens kun 198 af 100.000 indbyggere i et land som Rumænien brækker hofterne årligt, er tallet næsten tre gange så højt i Danmark, hvor 574 ud af 100.000 indbyggere brækker hoften.

Det betyder at over 10.000 danskere får et hoftebrud årligt, hvoraf 3000 menes at dø på grund af følgeproblemer i forbindelse med bruddet. Så er du i tvivl om du har svage knogler er der god grund til at tale med din læge.

Her er fire skjulte tegn på knogleskørhed.

1. Høreproblemer

En ny undersøgelse viser at knogleskørhed kan medføre pludselig døvhed.

Pludseligt sensorineuralt høretab, også kaldet pludselig døvhed, er et uforklarligt, hurtigt tab af hørelse, der typisk sker i det ene øre. Det kan ske på en gang eller i løbet af flere dage. Omkring halvdelen af de mennesker, der bliver døve vil spontant genvinde deres hørelse, men det er vigtigt at søge behandling med det samme. Omkring 85 procent af dem, der bliver behandlet for tilstanden genvinder noget af hørelsen.

”En voksende mængde data viser, at knogleskørhed ikke kun påvirker knoglerne, men hjertekarsystemet,” siger en af undersøgelsens forfattere, Kai-Jen Tien, MD, fra Chi Mei Medical Center i Taiwan.

Hans undersøgelse viser at patienter med knoglskørhed har en 1,76 gange større risiko for pludselig døvhed end folk uden svage knogler.

2. Parodentose

Kvinder, der har høj risiko for knoglebrud, kan også have øget risiko for at få betændelse i tandkødet.

Det viser en undersøgelse fra Case Western Reserve University School of Dental Medicine i Ohio af næsten 200 kvinder mellem 51 og 80 år. De røg ikke og havde ikke taget tilskud af hormoner, ligesom de ikke havde fået forebyggende medicinsk behandling for hverken knogletab eller diabetesmedicin i mindst fem år.

10 risikofaktorer for knogleskørhed

Undersøgelsen viste at kvinder med knogleskørhed generelt havde dårlige tandsundhed og havde tabt 50 procent flere tænder.

3. Muskelsvaghed

En sydkoreansk undersøgelse fra 2014 viste at kvinder, men ikke mænd, får svagere muskler ved mangel på D-vitamin, som også er en risikofaktor ved knogleskørhed.

10 vigtige grunde til at spise D-vitamin

Mangel på D-vitamin kan betyde at kroppen har svært ved at omsætte kalcium i kroppen. Som overlæge, dr.med. Lars Hyldstrup, Hvidovre hospital, formulerer det, så svarer forsøget på at optage kalk uden D-vitamin til at servere suppe uden en ske.

D-vitamin sikrer at kalcium optages i blodet fra tarmsystemet, så kroppen ikke er nødt til at tære for meget på kalcium-indholdet i knoglerne.

Undersøgelser viser også at mangel på D-vitamin kan medføre smertende muskler og knogler.

4. Uregelmæssig menstruation

Yngre kvinder, der har uregelmæssig menstruation, har typisk problemer med østrogen-niveauet, der også har betydning for risikoen for knogleskørhed.

Når kvinder kommer i overgangsalderen falder deres østrogen-niveau, men det kan også falde på grund af overtræning eller spiseforstyrrelser som anoreksi eller bulimi.

10 madråd til at styrke dine knogler

Livet igennem udskiftes vores knogleceller konstant, men mangel på østrogen bevirker en øgning i udskiftningen af knogleceller uden at der bliver tilført lige så mange nye knogleceller.

Flere undersøgelser peger derfor på både overtræning og manglende menstruation som en risikofaktor for både knogleskørhed og knoglebrud.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.