Fire slankemetoder, der faktisk gør dig federe

Fedtfattigt, light sodavand og tal på kalorier giver ikke nødvendigvis den ønskede virkning

Arkivfoto

Arkivfoto

HELE LANDET: Kan du ikke forstå at du ikke taber dig, men ligefrem tager på, så er det måske, fordi du følger gamle råd, der har vist sig at få dig til at tage på.

Her er fire slankemetoder, der faktisk risikerer at gøre dig federe.

1. Du springer måltider over

Det lyder besnærende at skippe morgenmaden eller at nøjes med et knækbrød, men udover en enkelt dag hist og her, så er det en uvane, at droppe de faste måltider - og især morgenmaden.

Når du vågner op om morgenen, pumper din lever en lav mængde glukose ud i kroppen. Når du spiser et måltid, stiger dit insulin niveau, og din lever stopper derfor med at producere glukose, fordi dine organer får det fra maden.

Forsøg med mus, der i en periode kun fik et måltid dagligt, viste, at deres lever, efter at de igen fik flere måltider, ikke stoppede med at producere glukose.

Adskillige undersøgelser med mennesker har vist, at vi i længden kompenserer de manglende måltider ved at spise ekstra og ekstra usundt. Jo mere sultne vi er op ad dagen, des mere tilbøjelige bliver vi til lige at købe en burger eller en marsbar. Og til frokost eller aftensmad spiser vi måske lige en ekstra kage, som vi ellers ikke ville have spist.

2. Du spiser fedtfattigt

Fedtfattigt lyder godt ikke, men nej. I løbet af de sidste år har undersøgelse efter undersøgelse vist, at fedtfattigt risikerer at gøre dig tykkere.

Forleden foreslog forskere at gøre fedt til den sjette smag på linje med sødt, surt, salt, bitter og umami. Fordi fedt er med til at give maden smag. I hvert fald er fedt nødvendigt for at give en følelse af tilfredshed og mæthed, men når madprodukter har fået skåret ned på fedtet, er de ofte i stedet fyldt med sukker eller stivelse, der kan give lidt af den samme følelse af tilfredshed som fedt, men uden at mætte.

Og forskere har ligefrem i et nyligt studie af 12.000 kvinder påvist, at dem der spiste fedtfattige mælkevarer som fedtfattig ost oftest spiste flere kulhydrater.

3. Du drikker light sodavand

Når du drikker light sodavand, så synes du da roligt at du kan spise lidt ekstra, ikke sandt. Men det er ikke den eneste grund til at du spiser mere.

En række undersøgelser har vist, at light sodavand er forbundet med fedme, og tilmed tyder den nyeste forskning på at det især medfører mere mavefedt. Der er en række teorier om hvorfor, men nogle eksperter mener, at kunstige sødestoffer narrer kroppen.

6 råd til at drikke dig slankere

Light sodavand skaber konflikter i kroppen, så du opfatter den søde smag uden den energi, der typisk ledsager den. Med andre ord, er din krop indstillet på at forvente kalorier fra den søde smag, men når den opdager, at den ikke får nogen, øger det trangen til at indtage nogle kalorier.

4. Du tæller kalorier

Nogle tror stadig, at det er vigtigt at tælle kalorier for at opnå et vægttab. Jo, hvis du er en robot, der strengt kan følge en diæt resten af livet, men hvis du allerede er overvægtig, så er du nok ikke så disciplineret.

10 overraskende årsager til at du ikke kan smide mavefedtet

Adskillige undersøgelser viser, at simpel kalorietælling ender med, at du tager det på, du har tabt. Hvis ikke mere. Årsagen er, at alle kalorier ikke påvirker kroppen på samme måde. Så selv om sukker kun indeholder 4 kalorier pr. gram, så får det vores blodsukker til at gå amok, mens et gram fedt eller protein ikke gør den store forskel.

Når blodsukkeret stiger, så stiger insulin-niveauet også, og hen ad vejen får vi behov for mere og mere mad for at tilfredsstille hjernens behov for glukose.

10 overraskende madråd, der slanker dig

Dertil kommer at fedt jo indeholder mere end dobbelt så mange kalorier (9 pr. gram fedt) som kulhydrater, og derfor ender man med at droppe det sunde fedt, der giver os en større mæthedsfølelse.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.