Filmanmeldelse

Fire stjerner til ny dinosaur-film: Der er mange elementer, der skal roses, men...

Toeren af Jurassic World-filmene er rent faktisk mere solid i sin opbygning, end etteren var, lyder det fra anmelderen

Alle dinosaurusser i den nye film er mere levende og frygtindgydende end nogensinde.

Alle dinosaurusser i den nye film er mere levende og frygtindgydende end nogensinde.

FILM: "Jurassic World: Fallen Kingdom"

Har vi mon fået nok af de to- og firebenede fortidsvæsener?

Nej! Og det er der intet at skamme sig over, for denne toer af Jurassic World-filmene er rent faktisk mere solid i sin opbygning, end etteren var.

Claire, (Bryce Dallas Howard) der tidligere styrede løjerne på dinosaur-øen Isla Nublar, er meget bekymret. Øens vulkan er gået i udbrud, og domstolen vil ikke give tilladelse til at flytte de truede dyr fra den direkte død.

Det vil Eli Mills heldigvis gerne hjælpe med. Han arbejder for Benjamin Lockwood, og deres plan er at bringe dyrene i sikkerhed på en anden ø, hvor de kan leve i fred og fordragelighed.

Claire overtaler Owen (Chris Pratt) til at tage med på redningsaktionen, for han er den eneste, der vil kunne indfange dinosaureren Blue, som han har opdrættet.

Alt er dog langt fra fryd og gammen, for (selvfølgelig) er det ikke Elis plan at bringe dyrene til trygge rammer. Han er derimod kun interesseret i kolde kontanter og vil bortauktionere fortidens kæmper. Nu bliver det op til Claire og Owen at redde alle dinosaurusserne.

Det er gået op for Claire og hendes team, at de er blevet snydt. De har ikke været en del af en redningsaktion.

Det er gået op for Claire og hendes team, at de er blevet snydt. De har ikke været en del af en redningsaktion.

Der er mange elementer, der skal roses i den her film. Lad os starte med musikken:

Michael Giacchino har komponeret musikken til både efterfølgeren og første film, og begge gange har han formået at løfte arven fra John Williams. Den klassiske musik er helt fantastik, og gør dig lige selv den tjeneste at vende din opmærksomhed mod den storslående filmmusik bare et øjeblik. Mærk, hvad der sker. Tænk over, hvad musikken bidrager med, og hvilken stemning den får dig i.

Et stort element, der også skal fremhæves, er animationen af dinosaurerne. Teknologiens udvikling overgår stadig min fatteevne, og det virker faktisk til, at udviklingen har rykket sig endnu længere end for bare tre år siden, da den første Jurassic World-film kørte over biograflærredet. De bæster er mere levende og overbevisende, end de nogensinde har været før! Men drop bare 3D’en. Jeg er sikker på, at det vil være lige så farligt og fascinerende uden mærkelige briller på næsen.

icon

Sidst, men absolut ikke mindst, er der denne gang også meget godt at sige om historien.

Det er en væsentlig forbedring fra forrige film, som havde alt for mange uløste fortællinger i den overordnede handling. Det er dejligt at føle, man ikke sidder tilbage med alt for mange spørgsmålstegn tatoveret i panden, når rulleteksterne kører over skærmen.

Havde fortællingen kørt videre i samme rille med de samme børneskuespillere som i etteren, der langt fra frembragte imponerende skuespil, så var "Fallen Kingdom" faldet helt til jorden. Men en ny ukendt børneskuespiller, Isabella Sermon, der spiller upåklageligt, er én af grundene til, at filmen overlever.

Handlingen er ydermere ret original. Der er godt fundet på, at dinoerne (selvfølgelig) kan ende i de forkerte rigmænds hænder, og der bliver også prikket lidt til ens etik om dyrevelfærd. og hvem der skal bestemme, om fortidsdyrene skal leve, dø eller uddø.

Men der er altså igen et par uforløste historier i denne film. Det kan Jurassic-verdenen alligevel ikke helt lade være med at have.

Om tredje film i den nye række, der er annonceret til at udkomme i 2021, så giver et svar på de nye løse ender, må vi vente og se. Toeren gav ikke svar på de løse ender fra etteren, så hvorfor skulle det være anderledes næste gang?

"Jurassic World: Fallen Kingdom"

  • USA, 2018
  • Instruktør: Juan Antonio Bayona
  • To timer, 10 minutter

Brugeranmeldelser


Anmeld anmeldelsen

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld anmeldelsen

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.