Sundhed

Fire ting din snorken siger om dig

Snorken kan være tegn på helbredsproblemer

Arkivfoto

Arkivfoto

SUNDHED: Snorken kan ikke bare være irriterende for din partner og dig selv fordi du i alvorlige tilfælde sover dårligere. Det kan også være tegn på - eller årsag til - alvorlige helbredsproblemer, skriver Voksnekvinder.dk.

Her er fire risici, som snorken kan være tegn på eller skyld i.

1. Overvægt

Det er efterhånden velkendt for de fleste at dårlig søvn får os til at spise mere og mere usundt.

Og her spiller produktionen af hormonstofferne ghrelin og leptin ind, viser en undersøgelse i 2010 fra University of Chicago. Kronisk søvnmangel øger produktionen af ghrelin og sænker udskillelsen af leptin. Disse stoffer fortæller hjernen, hvornår du er mæt. Og uorden i produktionen af disse stoffer får dig til at føle dig sulten også selvom du ikke har behov for mad. Du får derfor alt for mange kalorier indenbords.

2. For højt blodtryk

Ca. 70 procent af personer med svært forhøjet blodtryk lider også af søvnapnø.

Men en 15 år gammel undersøgelse fra Pennsylvania State University, hvor forskerne testede 1.700 mennesker, der snorkede, viste, at selv almindelig tung snorken var forbundet med en halvanden gang større risiko for højt blodtryk. Sammenhængen var mest tydelig for unge mennesker, mens risikoen faldt med alderen.

For personer med søvnapnø var risikoen for højt blodtryk hele syv gange højere.

3. Demens

Snorken og især såkaldt søvnapnø kan ifølge en ny undersøgelse fra New York University Langone Medical Center påvirke vores hjernefunktioner i en meget tidligere alder.

Sådan kan du træne din snorken væk

Søvnen er afgørende for at hjernen lagrer vore oplevelser og erfaringer, men det kræver at vi falder i dyb søvn.

En sammenligning af deltagere, der fik mindre kognitive problemer eller Alzheimers sygdom i løbet af undersøgelsen, viste, at dem med vejrtrækningsproblemer fik kognitive problemer gennemsnitligt 13 år tidligere. Og Alzheimers startede fem år tidligere.

10 tidlige tegn på demens

Men forskerne fandt også, at mennesker, der behandlede deres snorken med en såkaldt CPAP-maske mod søvnapnø, først fik kognitive problemer ca. 10 år senere (som 82-årige).

4. Slagtilfælde

Urolig søvn grundet søvnapnø har vist sig at øge risikoen for slagtilfælde. Oftest betragtes søvnapnø som en mandesygdom, men man mener at kvinders risiko er undervurderet og diagnosticeret. Eksperter mener at kvinder har 33-50 procents risiko for søvnapnø i forhold til mænd. Men til gengæld medfører søvnapnø en tre gange så stor risiko for slagtilfælde hos kvinder.

11 madråd mod slagtilfælde

Forskere på Henry Ford Health System i Detroit fandt en sammenhæng mellem tung snorken og skader på arterierne, der øger risikoen for slagtilfælde og hjerteanfald. Selv om det er sandsynligt, at skaderne er årsagen til snorken kan det også være, at tung snorken faktisk forårsager betændelse og skader på dine arterier.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst