Fire vigtige grunde til at vise taknemmelighed

Er du taknemmelig over livet har du større chancer for at have et godt helbred

Colourbox

Colourbox

VERDEN:Taknemmelighed over de positive aspekter af livet kan resultere i forbedret mental og fysisk helbred hos patienter med hjertesygdom, viser en ny undersøgelse fra University of California, San Diego, der er offentliggjort i tidsskriftet Spirituality in Clinical Practice.

- Vi fandt, at mere taknemmelighed hos patienter med asymptomatisk hjerteinsufficiens var forbundet med bedre humør, bedre søvn, mindre træthed og lavere niveauer af inflammatoriske biomarkører relateret til hjertesundhed, siger hovedforfatter dr. Paul J. Mills, der er professor i familiemedicin og offentlig sundhed.

- Taknemmelighed er en del af et bredere syn på livet, der betyder at man noterer sig og værdsætter de positive aspekter af livet. Det er også et almindeligt aspekt af spiritualitet, siger Mills, der har undersøgt hvordan både spiritualitet og taknemmelighed påvirkede forskellige helbredseffekter hos patienter.

Undersøgelsen er baseret på 186 mænd og kvinder, der var blevet diagnosticeret med asymptomatisk (fase B) hjertesvigt. Fase B-patienter har f.eks. haft et hjerteanfald, der skadede hjertet, men har ikke symptomer på hjertesvigt som f.eks åndenød eller træthed.

Denne fase er et vigtigt tidspunkt, hvis man skal stoppe sygdommen og forbedre livskvaliteten, da fase B-patienter har en høj risiko for symptomatisk hjertesvigt (fase C), hvor dødsrisikoen er fem gange højere.

Skriv tre ting ned dagligt

Ved hjælp af psykologiske tests sammenlignede forskerne patienternes følelse af taknemmelighed med depressive symptomer, søvnkvalitet, træthed, selvtillid (troen på ens evne til at håndtere en situation) og inflammatoriske markører.

Jo mere taknemmelige patienterne var, des bedre humør, højere søvnkvalitet og selvtillid samt mindre inflammation havde patienterne.

10 madråd mod søvnproblemer

Udover det bedre velbefindende øgede det også deres overlevelseschancer, da inflammation ofte kan forværre hjertesvigt.

Mest overraskende for forskerne var dog, at taknemmeligheden helt eller delvist var årsagen til de gavnlige virkninger af deres åndelige velbefindende.

- Vi fandt, at åndeligt velbefindende var forbundet med bedre humør og søvn, men det var det taknemmelige aspekt af spiritualiteten, der tegnede sig for disse virkninger, ikke spiritualiteten i sig selv, siger Mills.

Fedt beskytter mod hjerteskader

For yderligere at teste deres resultater, bad forskerne nogle af patienterne om dagligt at nedskrive tre ting, som gjorde dem taknemmeligei otte uger.

- Vi fandt, at de patienter, der nedskrev årsager til taknemmelighed havde reducerede niveauer af flere vigtige inflammatoriske biomarkører, samt en stigning i pulsvariationen. Forbedret pulsvariabilitet betragtes som et tegn på nedsat risiko for hjerteproblemer, sagde Mills.

6 vigtige madråd mod hjertesvigt

- Det lader til, at et mere taknemmeligt hjerte faktisk er et mere sundt hjerte, og at nedskrive grunde til taknemmelighed er en nem måde at holde hjertet sundt.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden