Firmaer snuppet i snyd for 500 millioner

300 virksomheder har på to år snydt for en halv milliard i skat og moms. Har sammenlagt udløst 37 års fængsel.

Firmaer snuppet i snyd for 500 millioner

Svindel med moms, skat og afgifter inden for flere forskellige brancher, der har behov for ufaglært arbejdskraft, har været genstand for en intens undersøgelse af Skat.

Undersøgelsen viser, at cirka 300 virksomheder har snydt med offentlige betalinger for knap en halv milliard kroner.

Over to år - i 2010 og 2011 - har Skats indsats overfor svindlen resulteret i 44 domme, der tilsammen gav synderne 37 års fængsel og 108 millioner kroner i bøde.

Skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) siger, at der er en formodning om organiseret snyd.

- Svindel i det omfang er ikke acceptabelt. Der er tale om et så stort omfang, at der er en formodning om organiseret snyd. Regeringen har fokus på, at alle bidrager med deres rimelige del til at finansiere velfærdssamfundet.

- Vi vil ikke acceptere, at virksomheder udnytter smuthuller og begår ulovligheder for at undgå at deltage i finansieringen af vores fælles velfærd, siger Thor Möger Pedersen.

Den type af svindel er foregået ved hjælp af den såkaldte kædesvigsmodel, hvor der bruges flere forskellige underleverandører for at sløre, hvem der unddrager beløbene, og for at dække over den sorte arbejdskraft, der anvendes.

- Der er ofte tale om virksomheder, der hurtigt lukkes, når Skat viser interesse, for så derefter at dukke op med en ny stråmand som stifter, siger afdelingsleder i Skats afdeling for Økonomisk Kriminalitet, Morten Mørch Sørensen.

Der er tale om et simpelt koncept for svig, der blandt andet foregår ved hjælp af uregistrerede virksomheder, fiktive fakturaer, sort arbejde, stråmænd og identitetstyveri.

- Mange af sagerne i kædesvig opererer med syv til otte led, og Skat's undersøgelser går ud på at afdække de enkelte leds kendskab til svindelen. I de fleste af sagerne arbejder Skat med virksomheder, der hverken kan eller vil overholde de lovmæssige regler på området, siger Morten Mørch Sørensen.

/ritzau/