Firmaer snuppet i snyd for 500 millioner

Dommene har sammenlagt udløst 37 års fængsel

Aalborg Foto til arkiv af penge, mange penge (kr. 820.000,00) Foto: Torben Hansen Torben Hansen

Aalborg Foto til arkiv af penge, mange penge (kr. 820.000,00) Foto: Torben Hansen Torben Hansen

KØBENHAVN: Svindel med moms, skat og afgifter inden for flere forskellige brancher, der har behov for ufaglært arbejdskraft, har været genstand for en intens undersøgelse af Skat.
Undersøgelsen viser, at cirka 300 virksomheder har snydt med offentlige betalinger for knap en halv milliard kroner.
Over to år - i 2010 og 2011 - har Skats indsats overfor svindlen resulteret i 44 domme, der tilsammen gav synderne 37 års fængsel og 108 millioner kroner i bøde.
Skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) siger, at der er en formodning om organiseret snyd.
- Svindel i det omfang er ikke acceptabelt. Der er tale om et så stort omfang, at der er en formodning om organiseret snyd. Regeringen har fokus på, at alle bidrager med deres rimelige del til at finansiere velfærdssamfundet.
- Vi vil ikke acceptere, at virksomheder udnytter smuthuller og begår ulovligheder for at undgå at deltage i finansieringen af vores fælles velfærd, siger Thor Möger Pedersen.

Syv til otte led i svindelkæden

Den type af svindel er foregået ved hjælp af den såkaldte kædesvigsmodel, hvor der bruges flere forskellige underleverandører for at sløre, hvem der unddrager beløbene, og for at dække over den sorte arbejdskraft, der anvendes.

- Der er ofte tale om virksomheder, der hurtigt lukkes, når Skat viser interesse, for så derefter at dukke op med en ny stråmand som stifter, siger afdelingsleder i Skats afdeling for Økonomisk Kriminalitet, Morten Mørch Sørensen.
Der er tale om et simpelt koncept for svig, der blandt andet foregår ved hjælp af uregistrerede virksomheder, fiktive fakturaer, sort arbejde, stråmænd og identitetstyveri.
- Mange af sagerne i kædesvig opererer med syv til otte led, og Skat's undersøgelser går ud på at afdække de enkelte leds kendskab til svindelen. I de fleste af sagerne arbejder Skat med virksomheder, der hverken kan eller vil overholde de lovmæssige regler på området, siger Morten Mørch Sørensen.
/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.