Firmatelefon på ferien: Undgå kæmperegning

Du risikerer at hænge på ekstraregningen, hvis du bruger din arbejdstelefon til andet, end hvad der er aftalt med din chef.

Foto: Scanpix/Jens Nørgaard Larsen
Forbrug 19. juni 2017 08:15 - Opdateret 20. juni 2017 13:06

PRIVATØKONOMI: Solcreme, tjek. Badetøj, tjek. Firmatelefon? Måske...

- Et personalegode i form af en arbejdsgiverbetalt mobiltelefon kan benyttes i fritiden, men når ferien kommer, så er det en god idé at få styr på, hvordan reglerne er der, hvor man arbejder, siger Kasper Güldner Kolenda, der er juridisk konsulent i Dansk Erhverv.

Hvis du ikke vil risikere at komme hjem fra ferie til en kæmperegning, er det derfor en god idé at tjekke din ansættelseskontrakt, intranettet eller personalehåndbogen, hvor reglerne for at bruge arbejdstelefonen typisk står.

For det første skal du have styr på, om du må bruge firmatelefonen privat eller ej.

Hvis du må bruge telefonen privat, er der dog ikke nødvendigvis frit slag til at roame og tale i telefon, så meget du vil, siger Christine Stemann Johansen, chefkonsulent i Djøfs rådgivningscenter.

- I aftalen kan der være en geografisk afgrænsning, hvor man for eksempel kun må bruge telefonen frit inden for landets grænser på arbejdsgiverens regning, siger hun.

Tidligere kunne roamingafgifter især give store ekstraregninger, når en medarbejder for eksempel streamede film på ferien.

Nu bliver roamingafgifterne i EU fjernet fra den 15. juni, men derfor skal du alligevel være opmærksom på, hvad mobilabonnementet dækker, siger Christine Stemann Johansen.

- Hvis man kun må bruge telefonen "i begrænset omfang" i Europa, så skal man måske ikke logge på Facebook 20 gange om dagen, for det kan give et stort dataforbrug, og man risikerer, at ens arbejdsgiver vil sige: Så skal du selv betale, siger hun.

Går turen til USA, Tyrkiet eller Thailand kan vild websurfing også blive en dyr omgang, advarer Kasper Güldner Kolenda fra Dansk Erhverv.

- Som lønmodtager har man pligt til at være omkostningsbevidst på arbejdsgivers vegne, og lønmodtageren vil sandsynligvis få en påtale, hvis man for eksempel streamer Tour de France på mobilnettet under sin ferie, siger han.

Hvis chefen har givet dig besked på at følge med i en sag eller svare på mails, så er det rimeligt at forvente, at chefen betaler regningen, mener Christine Stemann Johansen.

- Men holder man reel sommerferie og bruger telefonen privat, så skal man tænke sig om, før man bruger den urimeligt meget, siger hun.

Hvis du bruger for meget data eller bryder din aftale på anden vis, vil du typisk blive bedt om at betale regningen selv, vurderer Christine Stemann Johansen.

- Hvis man nægter at betale regningen, kan man få en advarsel eller i yderste konsekvens risikere at blive afskediget, siger hun.

Hvem skal betale regningen?

/ritzau/FOKUS

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...

Her ville vi gerne vise dig forslag til flere artikler, men pga. din Adblocker kan vi ikke gøre det!

Her ville vi gerne vise dig forslag til artikler fra vores magasiner, men pga. din Adblocker kan vi ikke gøre det!

Nordjyske Plus

Henter artikler...