Fisk på grillen er fantastisk

Havegrillen er allerbedst til hele fisk.

Havegrillen er allerbedst til hele fisk.

Havegrillen er fantastisk til fisk, og allerbedst til hele fisk. En helt almindelig tilberedningsmåde i mange sydeuropæiske lande. Ligesom man ved, at kød stegt med ben giver større smag i kødet, ligeså med fisk hvor tilberedningen af en hel fisk med ben giver meget mere smag i fiskens kød. I denne udgave bruger vi en Middelhavs fisk nemlig doraden, eller oversat til dansk havbars. Alternativt kan jeg anbefale rødfisk, havkat, knurhane eller ørred som særdeles velsmagende grillfisk. Man kan med fordel fylde fiskens bug med krydderier, krydderurter og grønsager inden grillstegningen. Og på denne måde tilføre fisken ekstra smag efter ønske. Jeg kan anbefale følgende til fiskens bug: persille, dild, kørvel, hvidløg, citron, frisk chili, ingefær, citron græs, fennikel, skærmdild, skalotteløg mv. Fisken grilles hel med skind. Skindet skal ikke spisen, men er fiskens skjold mod grillens varme og pakker fint fisken ind og beskytter dens fine kød, som vil optræde særdeles saftigt. Netop for at fisken når at blive færdig hele vejen igennem, kan det nemt ske, at fiskens skind bliver lidt sort branket, inden fisken er færdig. Hvis man under grill stegningen vil se, om fisken er ved at være færdig, kan man lige kigge ind i bugen og evt. stikke den ved ryg benet med en gaffel. Løber der væde ud af fisken efter stikket, så er den færdig. Til fisk fra grillen følges ofte en salat, og salat er jo sommermad. Et godt alternativ til de tusind øers dressing og ditto purløg har en del år været den italienske balsamico eddike, som er faldet i danskernes smag med den sødme og fylde, som eddiken har, og som ligger langt fra den klassiske danske sure lagereddike. I det spanske køkken bruger man naturligt ikke balsamico vineddike, men har en masse vineddiker af lokal produktion og så den meget spændene sherry vineddike. Specielt sherry vineddiken er meget interessant og har netop sødme og fylde i smagen, som man kender fra balsamico eddike. En 12 eller 25 års lageret eddike er en fantastisk ledsager med syre og sødme til tomater og sprøde blade.