Fisk til forret, rødt kød til hovedret

Traditionerne omkring nytårsmenuen har ændret sig

Torsken spiller ikke førsteviolin ved de danske nytårsborde mere. Foto: Bent Bach

Torsken spiller ikke førsteviolin ved de danske nytårsborde mere. Foto: Bent Bach

HIRTSHALS:For 20 år siden var nytårstorsken det faste indslag på stort set alle nytårsborde, men sådan er det langt fra mere.

- Man kan sige, at traditionen med nytårstorsk er død, fordi den generation, der spiste kogt torsk til nytår, ligger under jorden, siger Erik Gaardboe, der er tredje generation i Gaardboes Fiskehandel i Hirtshals.

Men det betyder ikke, at de yngre generationer er traditionsløse hvad angår nytårsmenuen. Overhovedet ikke.

- Langt de fleste skal have fisk eller skaldyr til forret og rødt kød til hovedret. Der er simpelthen mere fest over rødt kød, erkender Erik Gaardboe.

For 20 år siden var 95 procent af det, han solgte op til nytår, torsk. I dag er det under halvdelen, og de torsk, han sælger, bliver mest brugt i forretter. Og på grund af forretterne er der alligevel godt gang i salget i hans fiskehandel op til nytår.

Også hos fiskehandleren selv er der såmænd torsk til forret og rødt kød til hovedret, når han får gæster nytårsaften.

- Det er jo gæsterne, der bestemmer, siger Erik Gaardboe.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.