Fiskegrej fyldt med bly

Der er store mængder af bly i fiskegrej, selv om det af hensyn til både natur og mennesker har været ulovligt at sælge blyholdige fiskegrejs-produkter siden 1. december 2002.

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Der kan være bly i små synk eller i blink og pirk, og lystfiskere har ingen chance for umiddelbart at se, om grejet indeholder bly. Arkivfoto: Bente Poder

Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion har i løbet af foråret og sommeren besøgt otte butikker og undersøgt ca. 60 produkter, og 80 pct. af disse produkter indeholdt bly. Derfor forlanger Miljøstyrelsen, at en række produkter trækkes tilbage fra butikkerne med øjeblikkelig virkning og at sagesløse lystfiskere kan få blyholdige produkter "refunderet" i forretningerne. Problemet er dog, at forbrugerne ikke har mulighed for selv at konstatere, om produkterne indeholder bly, men de produkter, der indeholdt mest bly, var trollingkugler, men også diverse synk, lodder, færdige forfang samt pirke og blink havde et stort indhold af bly. Forbuddet mod bly blev indført, fordi der er tale om et giftigt tungmetal, der bl.a. giver problemer i affaldssorteringen, da alt, hvad der indeholder bly, ikke kan genanvendes. Blyet går kun i meget ringe grad i opløsning i vand, men fugle, der spiser f.eks. små synk kan risikere at dø af blyforgiftning. Kemikalieinspektionen fandt bly i flere kinesiske produkter, som blev markedsført som miljøvenlige og blyfrie, og derfor opfordrer Miljøstyrelsen importørene til selv at få tjekket, hvad der sælges videre. Inspektionen overvejer at følge op med flere undersøgelser, – Den danske grænseværdi for blyindhold i fiskegrej er på 0,01 pct. og er den skrappeste i verden, fortæller Anne Mette Jørgensen fra Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion.