Fiskeri-industri siger god for udsmids-stop

Der skal sættes stop for, at 1,3 millioner tons fisk i EU årligt smides tilbage i havet, hvor de ofte dør.

Fiskeri-industri siger god for udsmids-stop

Udsigten til et forbud mod det voldsomt kritiserede udsmid af uønskede fisk fra fiskerbåde hilses velkommen af både grønne organisationer og fiskeindustrien.

Efter års diskussion enedes EU's fiskeriministre natten til onsdag om, at der fra 2014 stiles mod et gradvist forbud mod, at fiskerne smider fisk, der er for små, tilbage i havet, hvor de ofte dør.

Aftalen er led i udformningen af EU's kommende fiskerireform, som skal gøre fiskeriet mere bæredygtigt.

Udsmiddet af fisk, som alene i Nordsøen menes at løbe op i næsten 900.000 tons, har været en mærkesag for både det danske EU-formandskab og EU's fiskerikommissær Maria Damanaki.

Herhjemme kalder foreningen af danske fiskeindustrier, Danish Seafood Association, det for et godt signal, at der gøres op med udsmiddet.

- Det er den rigtige vej at gå, selvom det uden tvivl bliver bøvlet at gennemføre.

- Almindelige mennesker kan ikke forstå de forfærdelige billeder af store mængder fisk, der bare hældes tilbage i havet, når man samtidig snakker om begrænsede ressourcer, Så for fiskeribranchens image er det godt, siger formand Peter Bamberger.

De grønne organisationer er også overvejende tilfredse med den del af aftalen.

- Vi kunne have ønsker os et hurtigere og mere ambitiøst resultat. Men det her er en af de store og omstridte knaster i fiskeripolitikken. Så vi kan kun være glade for, at der sker noget, siger havbiolog Hanne Lyng Winter fra Greenpeace.

Formanden for Danmarks Fiskeriforening Svend-Erik Andersen minder om, at fiskeriministerrådet fortsat skal forhandle sagen med EU-Parlamentet, og at mange ting kan ændre sig.

- Djævlen ligger jo i detaljen. Hensigten med et mere bæredygtigt fiskeri er, at det skal blive bedre for både fisk og fiskere, så det er vigtigt, at man ikke glemmer fiskernes økonomi i det her, siger han.

Danmark er sammen med Norge og Sverige foregangsland på området med en aftale om allerede fra 2013 at indføre stop for udsmid i Skagerrak.

/ritzau/