Fiskeriet lytter til kunderne

Forbrugere og detailkæder forlanger bæredygtighed i fiskeriet

- Vi ser frem til, at der indføres MSC-mærkning på rødspætter. Vi håber, det får forbruget til at stiger både i Danmark og ude i Europa. Det sagde Jan N. Hansen, formand for Hanstholm Fiskeriforening, i sin beretning til foreningens generalforsamling, hvor spørgsmålet om miljømærkning og bæredygtighed i fiskeriet blev vendt flere gange. MSC, forkortelse for Marine Stewardship Council, er en uafhængig organisation, der har lavet standarder for et bæredygtigt fiskeri der drives uden at gøre skade på det øvrige havmiljø. Sild, makrel og blåmuslinger fra Limfjorden er blandt de arter, der er MSC-mærkede, senest er rødspætter fra Nordsøen komme med, hvis de er fanget i garn eller med snurrevod, og arbejdet for at certificere kuller, nordsøtunger og kulmule er startet. - MSC er et middel til at øge markedsandel for butikskæder og grossister. Bæredygtighed er en ny trend i markedsføring, og derfor skal vi sørge for, at vores erhverv bliver ved at være bæredygtigt, sagde Jan Hansen. Han pegede på, at MSC-mærket skal bruges fremadrettet. Blandt andet til gavn for prisdannelsen på fisk. - Men jeg tror også, at certificeringen vil medvirke til at fortrænge udenlandske opdrætsfisk, som har vundet indpas på det europæiske marked. Det må snart gå op for forbrugerne, at de bliver snydt, når de køber de billige, men fint indpakkede fremmede produkter, sagde Jan Hansen, og direktør Niels Wichmann, Danmarks Fiskeriforening supplerede: - Vi må indse, at de styrende detailhandelskæder forlanger certificering for bæredygtighed, og så kan vi håbe, det giver bedre priser.

Forsiden