Fiskeri

Fiskeriforening: Svært at drive erhverv med yo-yo-kvoter

Danmarks Fiskeriforening ser med hovedrysten på kvoter, der går op og ned, og som gør fiskernes arbejde svært.

Fiskeres arbejdsbetingelser bliver sværere, når fiskekvoterne bliver ved med at gå op og ned, påpeger Danmarks Fiskeriforening. (Arkivfoto)

Fiskeres arbejdsbetingelser bliver sværere, når fiskekvoterne bliver ved med at gå op og ned, påpeger Danmarks Fiskeriforening. (Arkivfoto)

KØBENHAVN:De store udsving i fiskekvoterne er problematiske.

Det siger Danmarks Fiskeriforening, efter at fiskeriministrene i EU natten til onsdag blev enige om fiskekvoterne for 2019.

- Det er meget besværligt, siger Svend-Erik Andersen, der er formand for Danmarks Fiskeriforening.

- Det betragtelige fald på torskekvoten for eksempel er noget, vi er begyndt at kalde yo-yo-effekten af EU's fiskeripolitik. Altså når kvoter går op med 50-60 procent det ene år og falder tilsvarende et andet år.

- Det kan man ikke drive et erhverv med, siger han.

For torsk er kvoten i Nordsøen sat ned med 35 procent i 2019, mens reduktionen i Skagerrak er på hele 47 procent. Det sker for at fremme bæredygtigheden.

De foregående år er torskekvoterne ellers steget betragteligt.

Svend-Erik Andersen ønsker et opgør med "yo-yo-politikken".

- Vi så hellere en udjævning af stigninger og fald i kvoterne, så der kommer større stabilitet og dermed bedre mulighed for at planlægge sit fiskeri, siger han.

Danmarks Fiskeriforening havde derfor forud for forhandlingerne i Bruxelles foreslået mindre stigninger i kvoterne for rødspætter og jomfruhummer, end det er muligt ud fra den biologiske rådgivning.

Det har EU-Kommissionen og ministerrådet efterkommet, og derfor håber Svend-Erik Andersen, at torskekvoterne fremover også kan stabiliseres.

For som han siger:

- Torsk bliver jo mere end ét år gamle.

Som noget nyt træder en såkaldt landingsforpligtelse i kraft til nytår.

Den betyder, at alle de fisk, fiskerne hiver op, fremover skal i land.

Tidligere blev uønskede størrelser hevet overbord for ikke at belaste kvoterne.

Også her bliver de lavere torskekvoter en udfordring, mener Danmarks Fiskeriforening.

- Torsk indgår i blandede fiskerier, og når man nu skal ilandbringe alle fisk, bliver det en udfordring for fiskerne at fiske alle kvoterne, inden torskekvoten bliver opbrugt, siger Svend-Erik Andersen.

/ritzau/