Fisketure skal udvide sæsonen

Skagen bør satse meget mere på havet, fisk og oplevelser

SKAGEN:Det er nødvendigt at tænke anderledes og nyt, hvis mange års snakken frem og tilbage om at udvide turistsæsonen i Skagen skal blive til virkelighed og dermed også styrke beskæftigelsen og omsætningen i Skagen. Det mener ihvert fald Helle Skaarup, der gennem mange år har haft en finger på turismens puls først som den første leder af Skagen Odde Naturcenter, siden som formand for Skagen Festival, direktør for Hotel Skagen Strand i Hulsig og i sit nuværende arbejde som leder af Skagen Fiskerestaurant. - Jeg har i flere år undret mig meget over, hvor lidt man egentlig bruger Skagens kendte navn til at sælge al den gode fisk, der bearbejdes i Skagen. Det undrer mig også, at der ikke satses mere på at tilbyde byens gæster at benytte havets store spisekammer, der ligger lige udenfor vores dør. - Skagen Fiskerestaurant vil derfor arbejde på at tilbyde virksomheder eller andre grupper ophold i Skagen, hvor en del af indholdet vil være tilbud om at komme ud at sejle med en lokal fiskeskipper, fange sin egne fisk med stang og tilbage i land selv være med til at tilberede fisken, inden den spises. Det tror jeg, vil være meget populært og vil kunne være med til at tiltrække en ny gruppe gæster til Skagen, siger Helle Skaarup. Når man er i Skagen, er det i sagens natur nødvendigt at regne med en vis risiko for dårligt vejr. - Hvis gæsterne ikke kan komme ud at sejle, kunne man istedet erstatte sejlturen med et besøg på fiskeauktionen, så de selv kan se og købe den fisk, de vil lave og spise senere. - Jeg tror, mange virksomheder, kortklubber og så videre ville elske at kunne tilbyde sådan et ophold i Skagen. Det vil være et ophold, hvor man kommer til at lære hinanden at kende og får nogle gode, friske oplevelser sammen, siger Helle Skaarup. Hun forestiller sig, at sådanne ophold - et helt nyt koncept for turisme i ydersæsonerne - kunne laves i samarbejde med mange grupper i Skagen. - Vi kunne måske trække på nogle af de kokke, der i forbindelse med Fiskens Hus i forvejen skal på skolebænken i Skagen for at lære mere om fisk. Jeg tror, at mange gæster ville nyde det, hvis der var kendte kokke som instruktørere. - Da vi holdt afslutning for personalet på fiskerestauranten, var vi selv ude at fange fisken, og vi havde fået Søren Gericke til at lave maden til os. - Men jeg ser også mange muligheder for hotellerne, for det er klart, der vil blive tale om en del overnatninger i forbindelse med denne ide. Også lokale fiskere kunne måske komme til at tjene på det. - Jeg er lidt ked af at se, at man i dag henter fiskekuttere udefra til Skagen for at sejle ud med byens gæster. Vi må i Skagen have mange fiskere, der kunne se en fordel i at sejle med gæster, og for gæsterne ville det da være alletiders med en skipper, der er lokal og kender alle fiskestederne. - Det er som om, at skagboer i nogle erhverv ikke synes, det er fint nok at tjene penge på gæster, og det er synd. Jeg tror, turisterhvervet er en god vej frem for Skagen, og det er ihvert fald et område, hvor der er grundlag for udvikling også uden for sæsonen. - Men det kræver, at man tager turismen alvorligt. Det er vigtigt, at alle er klar til at tage godt imod gæsterne, og det er vigtigt, skagboerne lader være med at sige, det er træls med alle de turister. - Så kommer de ikke tilbage, der bliver færre jobs i byen, og så ender det med, at de, der fortæller bredt og vidt om de trælse turister, må flytte til et sted, hvor det er træls, de er der, siger Helle Skaarup.