Danmark

Fixerum skal skabe ro i kaotiske liv

Narkomaner i København kan fra 1. oktober fixe under tilsyn af sygeplejersker. Aarhus og Odense følger efter.

Fixerum skal skabe ro i kaotiske liv

I udlandet har de været kendt i mange år, og nu får Danmark også et fixerum til stofmisbrugere.

I begyndelsen af oktober åbner Københavns Kommune et stofindtagelsesrum på Halmtorvet i København, hvor narkomaner under tilsyn af sygeplejersker kan injicere deres medbragte kokain og heroin.

- Det skal blive et trygt sted for dem at komme. Vi udleverer rene sprøjter og giver dem ro, så de ikke skal frygte at få deres stoffer stjålet eller konfiskeret, siger projektleder Rasmus Koberg Christiansen.

Stofindtagelsesrum er kendt i andre europæiske lande, blandt andre i Norge, Tyskland, Holland og Schweiz. Her er erfaringen, at det gavner misbrugernes sundhed, når de slipper væk fra gaden og får lov til at fixe under kontrollerede forhold.

- Især de mest udsatte, håber vi, får det bedre. Det er mennesker, som i dag fixer på fortovet, i opgange eller kælderskakter - hvor som helst de kan finde et sted, siger han.

I fixerummet, som holder åbent 15 timer i døgnet, vil der være to sygeplejersker på vagt af gangen. De skal gribe ind med modgift, hvis en stofmisbruger tager en overdosis eller et forkert stof.

Sundhedsordfører for Socialdemokraterne Sophie Hæstorp Andersen håber, at det vil få antallet af overdosisdødsfald til at falde. I forhold til stofmisbrugere i andre europæiske lande bliver danske narkomaner oftere forgiftet og dør - i 2010 273.

- Vi har et meget højt antal dødsfald, flere end der dør i trafikken. Jeg har en klar forventning om, at fixerummet kommer til at redde liv. At vi allerede det første år ser, at færre narkomaner dør, fordi sygeplejerskerne er til stede i det øjeblik, de tager deres stof, siger Sophie Hæstorp Andersen.

Også i Aarhus og Odense er det besluttet at etablere fixerum.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.