Danmark

Fjerkræ overtager grisens plads på julebordet

Flæskestegen må vige pladsen til fordel for and og gås i julemåneden. Den økonomiske krise kan også mærkes.

Fjerkræ overtager grisens plads på julebordet

Der er efterhånden langt større sandsynlighed for, at du skal sætte tænderne i en gåse- eller andesteg i løbet af december, end at du skal mæske dig i flæskesteg, viser den årlige forbrugeropgørelse fra Danmarks Statistik.

Tallene viser, at en gennemsnitlig husstand i 2000 brugte 30 kroner på flæskesteg, ribbenssteg og deslige i julemåneden, mens man brugte 28 kroner på fjerkræ.

Men mens husstandens forbrug på diverse svinestege var steget til 37 kroner i 2010, var stigningen i forbruget til and og gås markant større. I 2010 var tallet steget til hele 56 kroner - altså en fordobling.

Opgørelsen viser ligeledes, at den gamle juleklassiker blodpølse er så godt som forsvundet. For 10 år siden brugte en husstand 2,40 kroner på blodpølse, mens det i 2010 var helt nede på 40 øre.

Forbruget på fiskefileter er derimod steget fra 11 kroner til 16 kroner.

Mens de danske forbrugervaner i december altså tydeligt har ændret sig over tid, har antallet af brugte penge det også. Og det kan altså mærkes, at der er økonomisk usikkerhed.

En gennemsnitlig husstands forbrug i december ligger cirka 400 kroner lavere i dag end det gjorde for 10 år siden, når forbruget opgøres i faste priser - det vil sige, når der er renset for prisudvikling gennem årene.

I 2000 brugte en gennemsnitlig husstand 11.021 kroner på dagligvarer i december, mens det i den seneste forbrugsundersøgelse fra 2010 var faldet til 10.622 kroner.

I den samme periode er forbruget i årets øvrige 11 måneder kun faldet med cirka 100 kroner i gennemsnit. Så det er altså særligt i julen, vi holder os tilbage med indkøbene i forhold til tidligere.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst