Fjern saltskjolder med fløde, sæbe og eddike

Sne, sjap og salt kan sætte sig som en saltrande på skoene, men går man ud i køkkenet, kan man finde ting, der kan få saltskjoldene til at forsvinde.

Hvis skoene er blevet gennemvåde, så put en avis i hver sko, og stil dem et sted i stuetemperatur oven på en avis. Skift avisen ud hver halve time. Foto: Free/Colourbox

Hvis skoene er blevet gennemvåde, så put en avis i hver sko, og stil dem et sted i stuetemperatur oven på en avis. Skift avisen ud hver halve time. Foto: Free/Colourbox

En sibirisk kuldebølge har i disse dage langt sig over Danmark og kastet kuldegrader ind over hele det ganske land.

Mange steder er gader og stræder blevet saltet for at sikre fremkommeligheden, men er ens sko eller støvler ikke blevet imprægneret, kan der sætte sig hvide saltskjolder på fodtøjet.

Heldigvis er der flere metoder, der virker til at få fjernet de grimme skjolder, fortæller formanden for Danmarks Skomagerlaug, Sten Røhl.

- Produkter med collonil carbon (imprægnering, red.) renser det hele af, og så kommer det ikke igen. Det virker meget effektivt, siger Sten Røhl.

Men også et gammelt husråd kan fjerne skjolderne, fortsætter han.

- Piskefløde har faktisk også en evne til at trække salt væk fra skoene. Det kan man duppe på, siger han.

- Bruger man vand og sæbe kan det nogle gange efterlade saltrande tilbage, men bruger man en hård neglebørste også, så er det fint, lyder det fra Sten Røhl.

Også gør-det-selv-rådgiveren Kuno Bonne, der er indehaver af handyman.dk, bruger et gammelt husråd:

- Lagereddike, som egentligt er et syreprodukt, nedbryder kalk, som også kan sætte sig, siger han og fortsætter:

- Der skal ikke særligt meget til, men man skal være opmærksom på lige at tjekke, om skoene kan tåle eddike, lyder det fra Kuno Bonne.

Man skal som tommelfingerregel bruge en femtedel lys eddike blandet op med fire femtedele lunt vand - eventuelt med en lille smule opvaskemiddel i.

Kuno Bonne anbefaler at lave en test på et lille stykke af skoen, inden man behandler hele fodtøjet.

Put lidt af blandingen på et lille stykke, der sidder bag snørebåndet, for at se, om materialet reagerer på eddikebehandlingen, når det tørrer.

Ser det fint ud, kan man smøre blandingen på hele skoen og bruge en børste til at gnubbe det ind.

Det skulle gerne få saltskjolderne til at forsvinde, siger Kuno Bonne.

- Med lædersko er det også en god idé at forebygge ved at give det læderfedt, siger han og fortsætter:

- Jo mindre skoene kan drikke, jo mindre bliver de skadet. Så hvis de er mættet med noget andet, drikker de ikke så meget sne med salt i, forklarer Kuno Bonne.

Fakta: Styr på skoene

- Hvis skoene er blevet gennemvåde, så put en avis i hver sko, og stil dem et sted i stuetemperatur oven på en avis. Skift avisen ud hver halve time.

- Sæt ikke skoene på en varm radiator.

- Du kan også vælge at lade være med at gøre noget som helst. Med tiden vil saltskjolderne i ni ud af ti tilfælde forsvinde af sig selv, fordi partiklerne ikke hæfter særligt godt på de bløde materialer, som sko typisk er lavet af.

- Brug bare skoene som normalt, så vil de små salt- og kalkpartikler med tiden give slip.

Kilde: Kuno Bonne, handyman.dk.

/ritzau fokus/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.