Fjerritslev-brande: Anklager kræver 10 års fængsel

Det er en skærpende omstændighed, at der var tale om mange brande og i et tilfælde var en 87-årig kvinde i livsfare, fastslog anklager Mai Buch

Arkivfoto: Jan Pedersen

Arkivfoto: Jan Pedersen

AALBORG:Anklagemyndigheden går efter mindst 10 års fængsel til en 35-årig tidligere deltidsbrandmand, der er tiltalt for en række påsatte brande i Fjerritslev-området.

Det kom frem, da der tirsdag var procedure i ankesagen ved Vestre Landsret.

I november sidste år blev den tidligere brandmand idømt fem års fængsel i Retten i Hjørring. Her var han tiltalt for 33 påsatte brande, men blev kun dømt for 18 brande.

Den 35-årige blev blandt andet frifundet for sagens mest alvorlige brand - branden i et hus på Thistedvej 22, hvor en 87-årig kvinde var i livsfare.

Brandene hærgede i Fjerritslev-området i oktober og november 2016, hvor stråtækte huse, lader med halm, skure og containere med jævne mellemrum brød i brand.

Under hele sagen har den tidligere brandmand nægtet sig skyldig, og han ankede derfor dommen til landsretten, hvor han går efter at blive pure frifundet.

Turde ikke sove hjemme

I ankesagen er nogle af brandene taget ud af anklageskriftet, men den 35-årige er tiltalt for 27 brande - herunder fortsat den alvorlige brand på Thistedvej 22.

Anklager Mai Buch fra Statsadvokaten i Viborg lagde i sin procedure vægt på netop den alvorlige brand hos den 87-årige, men argumenterede også for, at de øvrige brande - som forårsagede skader for knap 18 millioner kroner - samlet set var skærpende.

- Det, at han var brandmand skal have en betydning for straffen. Han udsatte borgerne i den by han var opvokset i for en fare, som han ellers skulle beskytte dem fra. Vi ved, at nogle borgere var så bange, at de ikke turde sove i deres eget hjem, sagde Mai Buch.

Sagen mod den tidligere brandmand har båret præg af, at det er et kludetæppe af beviser. Teleoplysninger, et enkelt dna-spor og en overvågningsvideo er nogle af de centrale beviser.

Men selvom der ikke er et altafgørende bevis, så mener anklageren, at beviserne mod den 35-årige skal ses samlet - og at de samlet set er stærke.

Utroværdigt

Det mest centrale bevis har været teleoplysninger, der i flere tilfælde har vist, at den tidligere brandmand befandt sig omkring nogle af brandstederne kort før brandtidspunktet.

Den 35-årige har selv forklaret, at han havde et massivt alkoholproblem og ofte kørte rundt i området for at drikke. Men det tror anklageren ikke på.

- Han vælger den strategi, at han ikke ved, hvad han laver. Det er utroværdigt og påfaldende, sagde Mai Buch.

Endeligt mindede anklageren retten om, at der ni måneder efter den 35-årige blev anholdt, kun havde været en påsat brand i området.

- Og det er ikke tilfældigt, sagde hun.

Senere tirsdag procederer forsvarsadvokat Jens Christian Christensen for den 35-åriges uskyld.

Der forventes at falde dom torsdag.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.