Flaskesamlere frifindes for at opholde sig i skolegård

Københavnske betjente var helt gal på den, da de sidste år anholdt afrikanske flaskesamlere, fastslår dommer.

Københavns Byret frifinder to afrikanske flaskesamlere, der sammen med en gruppe andre hjemløse søgte ly for regnen i en københavnsk skolegård i august sidste år.

I alt var ni mænd tiltalt i sagen, men kun to af dem har været til stede i retten. Ikke desto mindre betyder afgørelsen, at de resterende syv også går fri.

Det samme gælder efter alt at dømme syv andre udenlandske hjemløse, der blev anholdt under lignende omstændigheder i maj sidste år.

Rettens beslutning er først og fremmest en stor begmand til en gruppe betjente fra Københavns Politi.

Sagens udfald viser nemlig, at politiet uretmæssigt anholdt og sigtede flaskesamlerne for ulovlig indtrængen.

Betjentene fratog endda penge fra mændene til betaling af bøder, selv om de anholdte efter alt at dømme slet ikke forstod, at de med bøden havde erkendt sig skyldige. Og at en straffesag mod dem var ved at blive endegyldigt lukket.

Disse omstændigheder måtte også anklager Helle Just Krag fra Københavns Politi sande.

På den baggrund bad hun torsdag formiddag ganske usædvanligt selv dommeren om at frifinde de mænd, hun selv havde tiltalt.

- Indretningen af skolegården gør det svært at definere, om det er et frit tilgængeligt sted. Når man kommer der som udenlandsk hjemløs og ikke kan læse dansk, så er det svært at tyde, om man må være der eller ej, siger anklageren.

Derfor burde betjentene da også stilfærdigt have bedt gruppen af hjemløse om at forlade stedet frem for at skride til anholdelse.

- Man skal gå ud og forklare dem, at de ikke må være der. Via tolke skal de have det at vide på et sprog, de forstår. Hvis de så opholder sig der igen, vil der være tale om en bevidst handling, der kan straffes, mener Helle Just Krag.

At sagen overhovedet er endt i retten skyldes, at Statsadvokaten i København, der fører tilsyn med politiet, var blevet opmærksom på, at betjentenes adfærd måske var gal.

Derfor bad man politiet om at lade retten vurdere, om de hjemløses ophold i skolegården var ulovligt.

Med frifindelsen skal politiet nu betale de 750 kroner tilbage til flaskesamlerne, som betjentene uretmæssigt tog fra dem. Hertil kommer formentlig en erstatning for de mange timer, betjentene lod mændene sidde i en celle.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst