Danmark

Flere boligejere får skattesmæk

Regeringens skattereform vil ramme langt flere boligejere end først antaget, viser nye beregninger.

Flere boligejere får skattesmæk

Det er ikke kun hver 10. boligejer, der vil blive ramt af regeringens skattereform, som sænker værdien af rentefradraget.

Ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten lørdag viser beregninger fra Finansministeriet, at hver femte ejer får nedsat fradraget, når reformen er indfaset.

Regeringen vil sænke fradraget for alle med renteudgifter over 50.000 kr. om året for enlige og 100.000 kr. for ægtepar.

Hidtil har regeringen hævdet, at indgrebet vil ramme hver 10. boligejer. Men det tal viser kun, hvor mange der rammes i 2013.

Når reformen er indfaset i 2022, vil langt flere have krydset beløbsgrænserne som følge af den generelle prisudvikling, der vil gøre boliglån og renteudgifter højere i kroner og øre.

- På den baggrund kan det skønnes, at det i 2022 er godt hver femte boligejer, der vil blive berørt, konkluderer Finansministeriet i en beregning, som regeringen ikke har offentliggjort.

Økonomi- og erhvervsminister Margrethe Vestager (R) har gentagne gange retfærdiggjort angrebet på boligejernes økonomi med, at det kun vil ramme hver 10. boligejer.

Hun erkender nu, at indgrebet reelt vil ramme dobbelt så mange i 2022, men hun afviser, at hun skulle have sagt det fra starten:

- Jeg siger det, som er regeringens linje i den kommunikation, vi har fastlagt. Og der er fem års varsel. Jeg tror, det går alt sammen, siger hun til Jyllands-Posten.

Finansministeriets nye beregninger, der viser, at hver femte ejer får nedsat fradraget, er baseret på det nuværende lave renteniveau. Hvis renten stiger, vil tallet for de berørte boligejere vokse endnu mere.

- Alle forventer, at renten vil stige. Det gælder også i regeringen, tror jeg. Derfor er det ikke retvisende at lave beregninger ud fra det nuværende niveau, som er exceptionelt lavt, siger Morten Skak, ekspert i boligøkonomi ved Syddansk Universitet.

/ritzau/