Danmark

Flere danskere bliver behandlet forebyggende mod rabies

I ti år er antallet af danskere, der får vacciner mod rabies, steget støt. Det sker især efter udlandsrejser.

Flere danskere bliver behandlet forebyggende mod rabies

På blot ti år er der sket en fordobling i antallet af danskere, der får behandling mod rabies efter at være blevet bidt af et dyr.

De fleste er blevet bidt i udlandet. Det viser ny en ny opgøre fra Statens Serum Institut.

Særligt thailandske hunde og aber sætter tænderne i turisterne, og det får antallet af danskere i behandling mod rabies, eller hundegalskab som det også kaldes, til at være det højeste i over ti år. Det er dog usikkert, om flere faktisk bliver bidt.

- Vi har kun tal fra dem, der bliver behandlet, så vi ved ikke, om flere bliver bidt, eller om der bare er flere, som er blevet opmærksomme på at gå til lægen, siger Susan Cowan, der er afdelingslæge i infektionsepidemiologi ved Statens Serum Institut.

Den stigende rejseaktivitet til dele af verden, hvor rabies er mere udbredt end i Danmark, kan også være en del af forklaringen på det høje tal. Uanset hvad er det vigtigste at søge læge hurtigst muligt. For så snart man får symptomer, er det for sent.

- Hvis du får rabies, så dør du. Punktum. Der er til dato ikke nogle, der har overlevet rabies, hvis de ikke er blevet vaccineret, siger Susan Cowan.

Bliver man bidt af et smittet dyr, går der noget tid, før virussen når hjernen. En efterfølgende vaccine kan derfor nå at neutralisere sygdommen, hvis man får den tids nok. Men det er forskelligt, hvor lang tid man har.

- Det kan både være et spørgsmål om få døgn og år, så det er aldrig hverken for sent eller for tidligt at få vaccinen, siger Susan Cowan.

I alt blev 169 danskere behandlet sidste år. I Danmark er det særligt flagermuse, der kan være smittebærere, men Susan Cowan har endnu ikke hørt om en dansker, der er død af rabies.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst