Flere dømmes til døden og færre henrettes

Dødsstraf er i dag fortid i halvdelen af verdens lande. Alligevel steg antallet af dødsdømte kraftigt i 2014. De fleste blev dømt i Nigeria og Egypten.

"Du dømmes hermed til døden". Sætningen rungede mindst 2466 gange i 55 forskellige landes retssale sidste år, fastslår Amnesty International, der i sin årlige rapport om dødsstraf gør status over, hvor ofte verdens nationer anvender den ultimative straf.

Det er en kraftig stigning i forhold til organisationens opgørelse for 2013.

Særligt Egypten og Nigeria står bag stigningen. Begge lande begrunder ifølge Amnestys internationale generalsekretær, Salil Shetty, dødsstraffen med intern terrorisme og national ustabilitet.

- Den skræmmende tendens, hvor regeringer bruger dødsstraf i et forgæves forsøg på at bekæmpe reelle eller indbildte trusler mod statens og offentlighedens sikkerhed, steg voldsomt sidste år. Det er skammeligt, at så mange regeringer verden over leger med folks liv, siger Salil Shetty i en pressemeddelelse.

I Nigeria steg antallet af dødsstraffe fra 141 i 2013 til 659 sidste år. Blandt dem var 70 soldater, som blev dømt til døden for mytteri i forbindelse med statens væbnede konflikt med den militante islamistiske gruppe Boko Haram.

På trods af det stigende antal dødsdømte bliver færre af dem rent faktisk henrettet. 607 mennesker blev henrettet i 2014. Året før blev 778 henrettelser udført.

Det reelle tal regnes dog at være langt over, da Kina skjuler antallet af mennesker, der modtager dødsstraffen, samt hvor mange henrettelser der foretages.

Amnesty regner med, at Kina har udført flere henrettelser end resten af verdens lande tilsammen. Nogle meldes henrettet på fodboldstadioner med tusindvis af tilskuere.

Sammen med en lang række mellemøstlige og afrikanske lande er størstedelen af Kinas dødsdømte fundet skyldig i terrorisme.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.