Flere end forventet mister dagpengene

23.124 har i første halvår af 2013 mistet dagpengene. Dermed er regeringens skøn endnu en gang brast.

Flere end forventet mister dagpengene

Regeringen har igen og igen opjusteret sit skøn over, hvor mange der står til at miste dagpengene i første halvår af 2013. Og endnu en gang viser dens skøn sig at være for lavt.

Officielle tal fra a-kasserne viser, at 23.124 personer i årets første seks måneder har mistet retten til dagpenge, skriver Politiken

Det er flere end de 17.000-23.000, som regeringen forudsagde i sit sidste forsøg.

- Det høje tal er en historisk skamplet på embedsværket og økonomstanden, siger Verner Sand Kirk, a-kassernes brancheorganisation, AK-Samvirke.

Han kritiserer regeringen og andre politikere for blindt at stole på embedsmænd og arbejdsudbudsøkonomer og for ikke at forholde sig til substansen i den dokumentation, der har været fremlagt.

Dagpengereformen blev vedtaget af VK-regeringen, Dansk Folkeparti og De Radikale i 2010. Reformen, som der trods regeringsskiftet stadig er flertal for, betyder, at dagpengeperioden er blevet forkortet fra fire til to år. Ligesom genoptjeningskravet er fordoblet fra seks til 12 måneder.

Det har ikke været muligt for Politiken at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), der holder sommerferie, men arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen (S) beklager forløbet.

- Vi kan ikke benægte, at mange flere, end vi først regnede med, mistede retten til dagpenge. 23.000 er et meget stort antal, og hver eneste gang, der er en, der ryger ud af arbejdsmarkedet eller på kontanthjælp, er det en alvorlig sag, siger han til Politiken.

Ledende arbejdsmarkedsøkonom i tænketanken Kraka, Andreas Højbjerre, langer i avisen ud efter regeringen.

Han mener, at den har undervurderet den kritiske tilstand på arbejdsmarkedet, og undervurderet de arbejdsløses muligheder for at finde vej tilbage til arbejdsmarkedet.

Tilbage i maj i år nedsætte regeringen en dagpengekommission, som skal komme med forslag til, hvordan et fremtidigt dagpengesystem skal se ud.

Kommissionen skal fremlægge sine forslag inden foråret 2015.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.