Flere erstatninger på vej efter kræftdom

Mellem 20 og 30 andre sager bliver genoptaget efter principiel dom i Højesteret om erstatning.

Flere erstatninger på vej efter kræftdom

Højesterets dom i sagen om erstatning til en kvinde, hvor lægerne overså hendes brystkræft, får nu Patientforsikringen til at vende bunken med afgjorte erstatningssager.

Ifølge Patientforsikringens direktør, Karen-Inger Bast, vil man nu kigge på 20-30 sager, hvor erstatningsbeløbet er blevet reduceret, fordi patienten forventeligt ville dø inden for få år.

- Vi har afgjort nogle sager, som ikke er blevet anket, efter den praksis, og Patientskadeankenævnet, som er ankeinstansen, har også afgjort sager efter den praksis, siger Karen-Inger Bast.

- Vi er allerede i eftermiddag i gang med at finde de sager frem, der er afgjort efter den praksis, og vi regner med at lave nye afgørelser i løbet af cirka 14 dage, hvor patienterne så kan få resten af deres erstatning, siger hun.

I den aktuelle sag har Patientforsikringen tilkendt den kræftsyge Anne M, der afgik ved døden i marts, 6,2 millioner kroner i erstatning.

Med Højesterets dom skal erstatningen forhøjes med yderligere 1,8 millioner kroner. Højesteret fastslår, at erstatningen ikke kan nedsættes med den begrundelse, at patienten ventes at dø inden for få år.

- Vi følger selvfølgelig Højesterets afgørelse, og regionen vil udbetale det resterende beløb, siger Karen-Inger Bast.

Trods navnet er Patientforsikringen ikke noget forsikringsselskab, der udbetaler penge, men en instans, som behandler og træffer afgørelse i sager, hvor patienter mener at have krav på erstatning.

Pengene kommer fra regionerne, og ifølge Karen-Inger Bast vil den nye praksis på erstatningsområdet, som Højesteret nu har udstukket, få konsekvenser.

- Det betyder, at regionerne kommer til at betale flere penge, siger hun.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) siger:

- Jeg er glad for, at der nu er skabt en afklaring.

Hun tilføjer, at hun nu vil kontakte justitsminister Morten Bødskov (S) for at få undersøgt, om der er brug for en ændring af loven.

/ritzau/