Kriminalitet

Flere hadforbrydelser i Nordjylland

Omfanget af hatecrime er større, end først antaget

Arkivfoto

Arkivfoto

NORDJYLLAND:Omfanget af hadforbrydelser - eller såkaldt hatecrime - er større end tidligere antaget. Det viser en ny rapport fra Rigspolitiet, der siden 2017 har udvidet monitoreringen af hadforbrydelser.

Ifølge Rigspolitiet har man nu et mere retvisende billede af antallet af hadforbrydelser, og det betyder også, at der er registreret væsentlig flere af denne slags forbrydelser i 2017 end de tidligere år.

Det gælder også for Nordjylland, hvor der i 2015 og 2016 blot blev registreret henholdsvis fire og fem hadforbrydelse, mens der i 2017 var hele 29.

Nordjylland udmærker sig dog ved at være en af de landsdele, hvor færrest forbrydelser er racistisk, religiøst eller seksuelt motiveret. Kun i Syd- og Sønderjylland samt på Bornholm er der færre hadforbrydelser.

På landsplan steg tallet fra 198 i 2016 til 446 i 2017.

- Hadforbrydelser er et komplekst område, fordi det kan være alt fra et groft tilråb på gaden, graffiti eller grov vold, og det kan være vanskeligt at afgøre, hvad motivet bag forbrydelsen er. Den nye monitoreringspraksis giver et mere retvisende billede af kriminalitetsområdet i forhold til tidligere år, og det er vigtigt - både for efterforskningen, og for at vi kan hjælpe ofrene, fortæller Tenna Wilbert, der er fungerende centerchef ved Nationalt Forebyggelsescenter.

Mest racistisk had

De hadforbrydelser, der blev anmeldt i 2017, drejer sig særligt om vold, hærværk, hadefulde ytringer og trusler.

De fleste hadforbrydelser på landsplan blev begået på offentlige steder og på internettet, og der var klart flest racistiske hadforbrydelser.

174 af forbrydelserne skete i det offentlige rum, mens 73 forbrydelser skete på internettet - heraf hele 58 på Facebook. Halvdelen af de 446 hadforbrydelser i 2017 var racistisk motiveret, mens 142 var religiøst motiveret og 81 omhandlede seksualitet.

Der er indtil videre rejst sigtelse i 95 af sager i 2017 mod 102 personer.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst