Flere heste prøver isen i Iscenter Nord

Iscenter Nord får islandske heste ud på isen til konkurrence- disciplinen Istølt

Iscenter Nord skifter skøjteløberne ud med Islandske heste, når der bydes til mesterskaber i istølt - ja det hedder det altså. Og så skal de smukke heste omplantes fra muld til is.

Iscenter Nord skifter skøjteløberne ud med Islandske heste, når der bydes til mesterskaber i istølt - ja det hedder det altså. Og så skal de smukke heste omplantes fra muld til is.

Om kun tre uger samles de bedste islandske heste og ryttere, de flotteste hingste og mange hundreder dedikerede hestefolk fra Skandinavien i Frederikshavn, til Danmarks eneste istølt stævne. Istølt er en relativ ny konkurrencesport der involverer gudernes Heste, ”Islænderen” og skal tilmed foregå i Frederikshavn Kommunes allerhelligste haller; Iscenter Nord, hvor White Hawks normalt spiller og træner. Men selv eliten indenfor ishockey og Frederikshavn Kommunes kulturchef synes ideen var for god til at lade gå fra sig. Med 50 heste tilmeldt konkurrencen og et forventet publikumstal på 1.200, får arrangørerne travlt med forberedelserne frem til 29. januar. - Vi er overvældet af interessen, siger den danske landsholdsrytter Rasmus Møller, én af initiativtagerne og foreningens stævneansvarlige. - Vi har mødt stor velvilje hos Frederikshavn Kommune og Iscenter Nord, så vi glæder os rigtigt meget til at sætte konkurrencen op i Frederikshavn og udvikle den i kommende år, understreger den stævneansvarlige. Planen er at Istølt Frederikshavn skal udvikle sig til at være en medrivende festival, der med istølt-stævnet som omdrejningspunktet, skal inspirere til udvikling af en række andre aktiviteter i Frederikshavn Kommune. Klar i år Men allerede i år vil der være aktiviteter rundt om stævnet. Som optakt til istølten, vil et stort optog med islandske heste i Frederikshavn midtby blive afviklet lørdag 23. Januar. Dette afvikles i samarbejde med Handelsstandsforeningen Frederik og optoget organiseres af Jerup Rytterlaug. Lørdag den 30. Januar arrangeres der distanceridningskursus hos Ålyst Turridning i Jerup. Nordjylland er det sted i Danmark, hvor antallet af islandske heste er klart størst. Det vil sige at mange mennesker i regionen, har den islandske hest som en del af deres livsstil. Og livsstilen som knytter sig til sport og fritid med islandske heste, er et tilflytnings incitament i landdistrikterne, fortæller en anden af initiativtagerne, Jan Michael Madsen. - Vi forventer desuden at begivenheden kaster en del overnatninger af sig og anden tilknyttet omsætning i kommunen, fordi publikum til denne begivenhed kommer langvejs fra faktisk fra hele Danmark, Nordtyskland, Norge og Sverige, siger Jan Michael Madsen. Stort potentiale Frederikshavn Kommunes kulturchef, Thomas Østergaard var straks tændt på ideen da han hørte om projektet. Thomas Østergaard mener der er et stort potentiale i at forbinde de mange aktive hestesports folk gennem events og bruge dette projekt til at udvikle nye fælles aktiviteter mellem by og land i Frederikshavn Kommune. - Events som denne, kan, udover at give os synlighed, overnatninger og underholdning, også mobilisere de iværksættere vi har i landdistrikterne og gøre det synligt, at der er et rigt og varieret kulturliv og muligheder for livsudfoldelse på landet og i naturen i Frederikshavn Kommune, fastslår Thomas Østergaard, der håber eventen med årene kommer til at involvere flere af de mindre landsbysamfund i kommunen.