Flere ledige senge på intensivafdelingerne trods smitteboom

Trods tiltagende epidemi er der kommet flere ledige senge på intensiv. De fleste indlagte har ikke corona.

Antallet af patienter - med og uden corona - er faldet på landets intensivafdelinger. Det betyder, at der er kommet flere ledige senge til dem, der er alvorligt syge.

Det viser den seneste rapport fra Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram (RKKP).

Den 20. december var der således 59 ledige senge, mens 258 pladser var besat. Det er en stigning fra den 6. december, hvor der blot var ti frie intensivpladser.

Intensivafdelingerne håndterer både det stigende antal coronapatienter, men også patienter der er alvorligt syge på en anden baggrund.

Det er patienter, som ikke er smittet med corona, der fylder langt størstedelen af intensivpladserne.

Det stigende antal ledige senge skyldes da også primært, at antallet af intensivpatienter, der ikke har corona, er faldet, viser rapporten.

6. december var der 233 personer indlagt uden corona, mens 67 personer var indlagt med corona.

20. december var antallet af patienter faldet, så 198 personer var indlagt uden corona. 60 personer var indlagt med corona.

I alt er der i december lidt flere end 300 pladser på landets intensivafdelinger. Den 6. december var kapaciteten på 310 senge, mens der 20. december var i alt 317 senge.

Kigger man på den seneste omfattende nedlukning af samfundet i vinteren 2020/2021 var der 91 indlagte med corona på intensivafdelingerne. 211 personer var indlagt med anden alvorlig sygdom.

Dengang var der også flere ledige senge. Det skyldtes, at der i vinteren blev gjort plads til flere patienter på intensivafdelingerne på grund af et stigende antal coronapatienter.

Men i takt med at antallet af coronapatienter faldt, blev kapaciteten løbende reduceret fra 1. februar.

Til sammenligning er der ikke sket store udsving i dem, der er indlagt med anden alvorlig sygdom.

I slutningen af marts var der omkring 340 intensivsenge i Danmark. Det svarer nogenlunde til en såkaldt normal kapacitet uden ekstra senge til coronapatienter. Siden er sengene blevet stadigt færre.

/ritzau/