Flere ledige senge på intensivafdelingerne trods smitteboom

Antallet af intensivpatienter med corona kan potentielt blive fordoblet de kommende uger, siger overlæge.

COVID-19: Reportage fra Herlev Hospital <i>ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix</i>

COVID-19: Reportage fra Herlev Hospital ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Antallet af patienter - med og uden corona - er faldet på landets intensivafdelinger. Det betyder, at der er kommet flere ledige senge til dem, der er alvorligt syge.

Det viser den seneste rapport fra Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram (RKKP).

Den 20. december var der således 59 ledige senge. Det er en stigning fra den 6. december, hvor der blot var ti frie intensivpladser.

De flere ledige senge kommer, på trods af at der i disse uger ses en tiltagende coronaepidemi og rekordhøje smittetal.

Flere sengepladser er derfor gode nyheder, siger Anders Perner, der overlæge og professor på Rigshospitalets intensivafdeling.

- Det giver os tid til at reagere, hvis der de kommende dage eller uger skulle komme mange ekstra coronapatienter med behov for intensivbehandling, siger han.

Intensivafdelingerne håndterer både det stigende antal coronapatienter, men også patienter der er alvorligt syge og truet på livet på en anden baggrund.

Det er patienter, som ikke er smittet med corona, der fylder langt størstedelen af intensivpladserne.

Det stigende antal ledige senge skyldes da også primært, at antallet af intensivpatienter, der ikke har corona, er faldet, viser rapporten.

6. december var der 233 personer indlagt uden corona, mens 67 personer var indlagt med corona.

20. december var antallet af patienter faldet, så 198 personer var indlagt uden corona. 60 personer var indlagt med corona.

I alt er der i december lidt flere end 300 pladser på landets intensivafdelinger. Den 6. december var kapaciteten på 310 senge, mens der 20. december var i alt 317 senge.

Anders Perner siger, at der kan komme endnu færre patienter med andre sygdomme end corona, i takt med at dele af samfundet er lukket ned.

Samtidig påpeger han, at vi endnu ikke har set den fulde konsekvens på intensivafdelingerne af de højere smittetal.

Det skyldes, at der typisk går ti dage, fra man er blevet smittet med corona, til man har brug for hospitalsindlæggelse. Og endnu nogle dage før man har brug for intensivbehandling.

- De patienter (med corona, red.), vi har liggende nu, blev smittet for 10 til 20 dage siden, og der var smittetallene omkring 5000 om dagen.

- Når nu der har været et hop op til 13.000 (smittede, red.), betyder det potentielt, at der i de kommende uger vil komme mere end en fordobling i antallet af intensivpatienter med corona, og så kan de 60 ledige senge, der er nu, potentielt ikke være nok, siger Anders Perner.

For at hospitalerne kan håndtere det ventede pres fra coronapatienter, har Sundhedsstyrelsen bedt hospitalerne om at lave en plan for, at kapaciteten kan øges til cirka 450 intensivpladser.

Ifølge Anders Perner er problemet med at skalere op ikke senge og udstyr, men mangel på sundhedspersonale.

Han er dog ikke i tvivl om, at hospitalerne vil løse opgaven, i takt med at der kommer flere intensivpatienter.

- Vi håber, at boostervaccinerne tager toppen af omikron-sygdommen, så vi kan få mange hospitalsindlagte, men trods alt færre på intensivafdelingerne.

- Omvendt ved jeg, at vi er klar og vil gøre alt, hvad vi kan for at skabe pladser til de patienter, der måtte komme, så man skal ikke være bekymret for, at der ikke er en intensivseng til alle, siger overlægen.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.