Danmark

Flere mennesker går i kirke allehelgensdag end påskesøndag

Selv om påsken er den vigtigste højtid i kirken, kan flere forholde sig til at mindes de døde, mener lektor.

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

kors kirke Foto: Free/Colourbox

Gudstjenester i forbindelse med allehelgen er de senere år blevet så populære, at der mange steder i landet kommer flere mennesker i kirke på allehelgensdag, end der gør til gudstjenesten påskesøndag.

Det viser en optælling fra tre af landets stifter, skriver Kristeligt Dagblad.

I kirkerne i Haderslev Stift var der sidste år i gennemsnit 75 deltagere til allehelgensgudstjenesten og 71 deltagere til den populære gudstjeneste påskedag.

I Aalborg Stift var der sidste år i gennemsnit 56 deltagere til allehelgensgudstjenesten. Til den mest populære påskegudstjeneste, påskedag, var der 55 deltagere i gennemsnit.

Også i Fyens Stift tegner der sig det samme billede: 10.898 besøgende i alt til allehelgensgudstjenesterne og 9186 besøgende til gudstjenesten påskedag.

- Det er efterhånden blevet en tradition, at folk møder op i kirken allehelgensøndag for at dele deres sorg. Det er simpelthen blevet en mindedag. Også fordi der er konkrete ritualer, hvor der tændes lys for de afdøde, siger provst og sognepræst i Holstebro Kirke Niels Arne Christensen til Kristeligt Dagblad.

Ifølge lektor Kirstine Helboe Johansen, der forsker i ritualer og gudstjenester ved Aarhus Universitet, kan den store interesse for allehelgensgudstjenesten skyldes, at begivenheden er så relevant for mange danskere.

- Det særlige ved allehelgensgudstjenesterne er, at de forholder sig så konkret og direkte til folk, der er i en sorgproces. For dem er det dybt relevant for deres liv med sådan en gudstjeneste, siger hun til avisen.

I gennemsnit kommer der dobbelt så mange mennesker i kirken allehelgensdag som på en almindelig søndagshøjmesse.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.