Danmark

Flere og længere rummissioner kan vente for Astro-Andreas

Man bliver astronaut for at rejse i rummet, siger ekspert, som håber på flere missioner til Andreas Mogensen.

Med mange års intens træning, uddannelse og forberedelser er det formentligt ikke nok for danske Andreas Mogensen med en lille smuttur i rummet på ti dage.

Der kan vente flere og længere rummissioner i fremtiden for den danske astronaut, siger Michael Linden-Vørnle, astrofysiker på DTU Space.

- Man er astronaut før, under og efter en rumrejse, og astronauter er grundlæggende sat i verden for at rejse i rummet, siger Michael Linden-Vørnle.

- Mange rumrejsende har rejst mange gange og har fået adskillige ture oppe i rummet. Det er jo derfor, man vælger at blive astronaut. Når man er nået der, hvor Andreas er nu, så er det selvfølgelig oplagt, at man gerne vil gøre det igen, siger han.

Andreas Mogensen og hans to kolleger på rumfartøjet Sojus, kasakheren Aidyn Aimbetov og den russiske rumkaptajn Sergej Volkov, kunne fredag formiddag i vægtløs tilstand svæve ind på Den Internationale Rumstation, ISS.

Ifølge astrofysikeren er alt indtil nu forløbet helt som planlagt og uden problemer under den danske astronauts debut i rummet.

Den 38-årige danske astronaut skal være i alt ti dage i rummet - heraf otte dage på rumstationen, hvor han skal udføre en række videnskabelige eksperimenter.

Typisk varer missioner til ISS et halv år, forklarer Michael Linden-Vørnle, men den danske astronaut er på en såkaldt sprintermission.

- Om Andreas Mogensen får en tur mere eller måske endda flere, kan man selvfølgelig ikke sige på nuværende tidspunkt, men jeg vil da håbe for ham, at han også får lov at opleve de udfordringer, der er ved en længere rumrejse på for eksempel et halvt år.

Der er også tidligere rumrejsende, som vælger at sige stop efter den første tur og skifte karriere, forklarer Michael Linden-Vørnle, mens andre må fortsætte arbejdet med rummissioner fra Jorden på grund af sygdom eller skader.

Men der kan altså være gode chancer for, at det ikke er sidste gang, den danske astronaut har set Jorden fra verdensrummet.

- Der er løbende missioner med de europæiske astronauter. Astronautkorpset er sat i verden for at gennemføre nye eksperimenter. Der er hele tiden planer om nye missioner og nye astronauter, der er i gang med at træne, siger Michael Linden-Vørnle.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst