Flere penge til ældre

Gitte Krogh er glad for, at kommunen selv kan bestemme

Gitte Krogh: Fem projekter er sat i gang i Brønderslev Kommune. Arkivfoto: Kurt Bering <i>Pressefotograf Henrik Bo</i>

Gitte Krogh: Fem projekter er sat i gang i Brønderslev Kommune. Arkivfoto: Kurt Bering Pressefotograf Henrik Bo

BRØNDERSLEV/DRONNINGLUND:Formand for Ældreomsorgsudvalget i Brønderslev, Gitte Krogh (V), er glad nye penge til ældreområdet, og kommunerne skal bestemme, hvordan de skal bruges.

Hun ønsker nemlig, at Folketinget ikke blander sig i, hvordan kommunerne udmønter pengene.

- Det ved vi bedst selv i kommunerne, hvordan det skal gøres. Hun henviser til den evaluering, der er lavet om de godt syv millioner, kommunen modtog som en del af Folketingets Ældrepulje. I alt fem projekter er blevet sat i gang.

- Demens og depression er nogle af de sygdomme, der rammer ældre i stigende grad og kombineret med, at mange ældre føler sig ensomme gør det, at ældre er den aldersgruppe, hvor selvmordsraten er højest. Det er et stort problem, som vi har forsøgt at gøre noget ved med vores del af ældrepuljen. Vi har bl.a. brugt nogle af pengene på at ansætte pædagoger på vores demensafsnit. Det har betydet mere rolige demente borgere, mindre depression hos gruppen af demente og dermed også en gladere tilværelse for dem og deres pårørende, fortæller Gitte Krogh, der sagtens kan forestille sig, at man vil ansætte flere pædagoger på ældreområdet.

Et andet succesfuldt projekt er projekt Samvær, der i høj grad handler om at skabe relationer mellem ældre og forebygge ensomhed. Der er dame- og herrehold med forskellige aktiviteter. Der er hold, hvor man mødes og spiser sammen i stedet for at sidde alene derhjemme og spise. Nogle er med på fortællerholdet, hvor man deler sine livshistorier og dermed får vidner til ens liv. Alt sammen aktiviteter, der giver meget mere livskvalitet og sparer det offentlige for penge:

- Jo bedre den ældre klarer sig selv i hverdagen og jo gladere en tilværelse, jo færre udgifter til indlæggelser, medicin, genoptræning etc. Vi bliver ældre og ældre nu om dage. Samtidig lever vi et moderne og travlt samfund, hvor børnene måske bor i den anden ende af landet, og naboerne kender du måske ikke så godt. Det er forskelligt fra kommune til kommune.

Derfor er det også meget vigtigt, at Folketinget ikke detailregulerer. Det er ikke hensigtsmæssigt, at det er embedsmænd langt væk fra den kommunale hverdag, som foreslår, hvordan Brønderslev Kommune skal bruge sin del af kagen. Heldigvis ser det ud til, at partierne bag finansloven er enige, for i aftaleteksten lægges der op til, at kommunerne selv skal prioritere og tilrettelægge indsatsen, slutter Gitte Krogh.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.