Danmark

Flere religiøse kvinder er deprimerede

Ny undersøgelse viser, at kvindelige adventister og baptister oftere har en svær depression. Det undrer flere.

Flere religiøse kvinder er deprimerede

Selvbebrejdelse, tristhed og selvmordstanker.

En undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse og Syddansk Universitet viser, at kvindelige baptister og adventister har en markant forøget risiko for at få en alvorlig depression.

Risikoen for disse kvinder er 57 procent højere end gennemsnittet, og det kommer både bag på formanden for Baptistkirken, Mogens Andersen, og lektor dr.theol. Niels Christian Hvidt, der har været med til at lave undersøgelsen.

- Det er et meget markant fund, og der er slet ikke den samme forhøjede risiko for mænd, siger Niels Christian Hvidt.

Undersøgelsen tager kun udgangspunkt i de personer, der har haft så svær en depression, at de er blevet indlagt. I alt har forskerne registreret 206 tilfælde af svær depression blandt de 7905 adventister og 3890 baptister, de har undersøgt.

Hvad årsagen er, til de mange depressioner blandt kvinderne, er endnu ikke undersøgt, men Niels Christian Hvidt har et bud.

- En tanke er, at der er mange flere kvinder end mænd blandt de troende, så man kunne godt forestille sig, at kvinderne har svært ved at finde en god ægtefælle indenfor den samme religiøse gruppe, siger han.

Denne tanke er formanden for Baptistkirken, Mogens Andersen, ikke helt afvisende overfor.

- Det er svært at vide, hvad baggrunden for tallene er, men det er ikke utænkeligt, at der er flere singler i kristne kredse end andre steder.

- Måske vil nogle gerne finde en partner, som deler samme opfattelse som dem selv, og det ekstra element kan gøre det vanskeligere at finde en, siger han.

Ellers gætter han på, at årsagen til de mange depressioner er, at kristne kvinder føler et stort ansvar for medmennesker, som ikke trives.

- Kvinder tager måske nød og problemer lidt tungere, fordi de engagerer sig mere i andre menneskers ve og vel og føler et enormt ansvar som kristen. Et ansvar, som de slet ikke er i stand til at bære, fordi de ikke er realistiske i forhold til, hvad man er i stand til at udrette som menneske, siger han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.