Flere studerende skal optages på andet end karakteren

Flere universiteter vil sikre sig mod frafald ved blandt andet at indføre optagelsessamtaler.

Langt flere studerende vil de kommende år blive optaget på en videregående uddannelse uafhængigt af deres karaktergennemsnit, skriver Jyllands-Posten.

En række universiteter og professionshøjskoler er klar til at indføre blandt andet optagelsessamtaler, motiverede ansøgninger og adgangsprøver som erstatning eller supplement til ansøgernes karaktergennemsnit fra gymnasiet.

Uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) har samtidig indkaldt uddannelsesinstitutionerne til en konference om nye optagelsesformer:

- Når hver tredje studerende på et tidspunkt falder fra det studium, de er begyndt på, kan vi ikke være bekendt ikke at nytænke den måde, vi optager på. Det er et nederlag for de studerende, og det er dyrt for samfundet, siger hun til Jyllands-Posten.

Syddansk Universitet vil i 2017 optage 25 procent af de studerende via optagelsessamtaler, og på sigt er ambitionen at optage samtlige ansøgere efter en samtale.

Tiltaget skal ses som en investering, der vil tjene sig ind i kraft af et lavere frafald, siger universitetets studiechef, Morten Hansen.

- Vi føler os sikre på, at vi ved at lave et mere sikkert match kan mindske frafaldet, og at vi kan hæve kvaliteten i uddannelsen, siger Morten Hansen til Jyllands-Posten.

Også flere professionshøjskoler regner med, at optagelsessamtaler vil erstatte karakterkrav, for eksempel på pædagoguddannelsen.

- Vi bliver økonomisk presset de kommende år, og derfor er det vigtigt, at vi sikrer os, at vi optager de ansøgere, der er motiverede, så vi kan reducere frafaldet, siger Erik Knudsen, rektor på UC Lillebælt, til Jyllands-Posten.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.