Danmark

Flere svage unge parkeres på kontanthjælp

Antallet af unge placeret passivt på kontanthjælp er tredoblet på fire år. Stærkt alarmerende, mener råd.

Flere svage unge parkeres på kontanthjælp

Køen af unge kontanthjælps-modtagere bliver længere og længere. Og særligt blandt den svageste gruppe står det slemt til.

Siden 2008 er antallet af unge mellem 16-29 år placeret på passiv kontanthjælp tredoblet, og i 2012 er flere end 8000 placeret i den såkaldte matchgruppe 3. Det viser en opgørelse gennemført af Ugebrevet A4.

- Det er alarmerende, at vi ser flere og flere unge, der har så mange problemer. De unge har jo et langt liv foran sig og bør ikke være kørt ud på et sidespor, siger formanden for Rådet for Socialt Udsatte, Jann Sjursen.

Når unge placeres i matchgruppe 3, betyder det oftest, at de ud over ledighed døjer med misbrug eller psykisk eller fysisk sygdom.

Det betyder endvidere, at hjælpen fra kommunen er minimal, mener forsker Mikkel Bo Hansen fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

- Det er en meget kedelig udvikling, at stadigt flere unge havner i matchgruppe 3, for så har kommunen næsten opgivet dem, siger han til Ugebrevet A4.

De svageste unge betegnes som "midlertidigt passive", men ifølge Ugebrevets opgørelse, har syv ud af ti af de unge i matchgruppe 3 været på kontanthjælp i mere end et år.

Og i Svendborg går jobcenterchef Birgit Bagge så vidt som til at anklage kommunernes sagsbehandlere for at opgive de unge, så de slipper for det besværlige arbejde med at få unge på ret køl igen.

- Ved at placere borgere i matchgruppe 3, kan de så sige 'Pyh ha, så har jeg da pause fra dem', siger Birgit Bagge.

Det afvises dog blankt af Jacob Bundsgaard, der er formand for Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalget i Kommunernes Landsforening.

- Ingen unge er opgivet af kommunernes jobcentre. Tværtimod har de fleste kommuner særlige tilbud, som fokuserer på at hjælpe denne gruppe af borgere tættere på arbejdsmarkedet, skriver han i et skriftligt svar til Ugebrevet A4.

I alt er cirka 57.000 mellem 16-29 år på kontanthjælp, mens 12.100 unge er på førtidspension.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.