Flere tjekkes som dårlige betalere

Landets virksomheder foretager dagligt tusindvis af økonomitjek blandt deres kunder.

Flere tjekkes som dårlige betalere

Stadig flere kunder bliver undersøgt for, om de er dårlige betalere. Danmarks to største skyldnerregistre, RKI og Debitor Registret, melder om kraftige stigninger i antallet af privatøkonomiske tjek.

Debitor Registret har oplevet en stigning på 15 procent i forhold til sidste år, og RKI bekræfter udviklingen. Det skriver Politiken lørdag.

- Der er sket en eksplosiv udvikling i antallet af tjek i vores skyldnerregister. Nu ser vi også den lokale optiker og håndværker tjekke sine kunder, siger Henrik Kristian Christensen, kommunikationsansvarlig i Debitor Registret, til Politiken.

Firmaet har 137.000 danskere registreret som dårlige betalere.

Virksomhederne foretager op imod 10.000 daglige søgninger i Debitor Registret. Det resulterer i, at cirka 750 personer hver dag bliver afvist, når de i en butik eller på nettet eksempelvis vil købe kabel-tv eller gerne vil tage et hurtigt lån til en ny vaskemaskine.

Brancheorganisationen Dansk Erhverv forklarer de mange økonomiske tjek med en dårlig økonomi i både befolkningen og virksomhederne.

- Virksomhederne er pressede på flere felter, og i sådan en situation strammer man naturligvis op, siger cheføkonom i Dansk Erhverv, Bo Sandberg.

Forbrugerrådet støtter grundlæggende systemet med skyldnerregistre.

- RKI og lignende registre er et stærkt bolværk mod uansvarlig långivning. Men brugen kan også blive drevet så vidt, at man ikke kan leve et normalt liv, fordi man står i RKI.

- Det er et problem, at folk slet ikke er klar over, hvor invaliderende det kan være for deres liv, at de ender i RKI, siger seniorøkonom i Forbrugerrådet Morten Bruun Pedersen til Politiken.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.