Flertal kræver skærpet tilsyn med daginstitutioner

Socialdemokratiet vil efter et valg som noget af det første stille større krav til kommunale tilsyn.

KØBENHAVN:I København har tilsyn ført til, at 22 institutioner har fået anmærkninger.

Et flertal på Christiansborg vil nu have fælles regler for tilsyn af daginstitutioner i hele landet. Det skriver Politiken.

Meldingen kommer som en reaktion på de scener i TV2's dokumentar "Bag facaden", hvor skjulte optagelser viser en hård tone mod børn i daginstitutioner i København.

- Vi skal stille større krav til de kommunale tilsyn med vuggestuer og børnehaver. Og så skal rapporterne være både offentlige og tilgængelige, siger Socialdemokratiets socialordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil, til Politiken.

Hun tilføjer, at det bliver noget af det første, partiet vil kaste sig over efter et valg.

Både De Radikale, SF, Dansk Folkeparti og Venstre støtter ifølge Politiken et styrket og mere ensartet tilsyn med daginstitutionerne.

- Vores børn er det dyrebareste, vi har, og i Danmark bruger man rigtig meget tid som barn i daginstitutioner, siger Jacob Mark, børneordfører for SF, til Ritzau.

- Derfor skal vi sikre, at børn har det godt, når de er i de daginstitutioner. Det kan sommetider kræve, at der er et stærkt tilsyn, som kommer ud og holder øje.

Dagtilbudsloven indeholder i dag ingen krav til det pædagogiske tilsyn.

Kommunernes Landsforening (KL) gennemførte i 2017 en forvaltningsundersøgelse på dagtilbudsområdet.

Her fremgår det, at 47 ud af 98 kommunalbestyrelser får systematiske tilbagemeldinger fra det pædagogiske tilsyn.

KL lagde dengang op til, at kommunerne skal gennemse deres tilsynspraksis.

Daginstitutionerne i Københavns Kommune blive nu bedt om at lægge tilsynsrapporter frem på deres hjemmesider, så forældre og andre interesserede let kan få indsigt i dem.

Indtil nu har forældre haft mulighed for at læse tilsynsrapporterne, men kun hvis de henvendte sig til institutionens leder.

Det skriver TV2 Lorry.

- Vi gør nu det, at vi siger til vores institutioner, at der er brug for ekstra åbenhed, særligt i den situation vi står i, siger Jesper Christensen (S), der er børne- og ungdomsborgmester i Københavns Kommune.

I en rundspørge foretaget af Jyllands-Postens Bibliotek og Research lyder det fra dagtilbudsledere, at børn i vuggestuer og børnehaver ikke får tilstrækkelig med omsorg fra voksne.

790 af omkring 3.000 ledere har svaret på rundspørgen, og heraf oplever 598 en eller flere gange i løbet af en almindelig uge, at børn ikke får tilstrækkelig omsorg fra personalet.

Det skal der gøres noget ved, mener politisk leder Morten Østergaard (R), som foreslår, at der hyres 4500 pædagoger ekstra.

- Alle børn har ret til en tryg barndom, så der - når de er i daginstitution - er en voksen, som har tid til at tage sig af dem, siger han.

Forslaget koster ifølge Østergaard 2,2 milliarder kroner og skal finansieres ved at åbne op for udenlandsk arbejdskraft - blandt andet ved at sænke beløbsgrænsen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.