Flertal: Prinsen beholder 8 millioner

Ingen af de tre største partier vil skære i ydelsen til kongehuset, når prins Henrik går på pension.

Foto: Scanpix
København 1. januar 2016 13:57 - Opdateret 1. januar 2016 16:05

KØBENHAVN: Selv om prins Henrik går på pension, vil han stadig modtage de otte millioner kroner, som der er afsat til ham i 2016.

Hverken Venstre, Socialdemokraterne eller Dansk Folkeparti vil skære i ydelsen til kongehuset, når prins Henrik fra 1. januar ”drosler ned”.

- Det mener jeg ikke, vi skal. Der er ingen tvivl om, at prinsen stadig vil være der til at støtte dronningen, selv om det bliver fra en mindre synlig post, siger finansordfører René Christensen (DF).

Fremover vil 81-årige prins Henrik kun i meget begrænset omfang deltag i officielle arrangementer, meddelte dronning Margrethe i sin nytårstale. Prinsen vil ikke deltage i statsbesøg i udlandet, nytårskure, Folketingets åbning og modtagelse af ambassadører.

Ingen ændring

Men da beslutningen ikke får betydning for kongehusets samlede aktivitetsniveau, skal der efter statsministerens mening ikke ændres i den statslige ydelse til kongehuset. Det meddelte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kort efter nytårstalen i en pressemeddelelse.

- Vi følger den henstilling, som statsministeren er kommet med, siger finansordfører for Socialdemokraterne Benny Engelbrecht.

- Jeg er sikker på, at der, som det er kutyme, har været dialog mellem kongehuset og statsministeriet, og jeg er sikker på, at der er udmærkede bevæggrunde for statsministerens henstilling, siger finansordføreren.

På Finansloven 2016 er der afsat 79,5 millioner kroner til dronning Margrethe. I det beløb indgår en ydelse på otte millioner kroner til prins Henrik.

Faste omkostninger

Ifølge kongehuset går hovedparten af de otte millioner til faste omkostninger som drift af bygninger, personale og administration. Resten af kongehuset modtager 27 millioner kroner.

På trods af sin pensionering vil prins Henrik fortsat beskæftige sig med gøremål inden for kunst og kultur. Han beholder hovedparten af sine protektioner og æreshverv.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...